Haos în prima zi de şcoală. Şcoala românească este într-un experiment continuu

Peste 3,2 milioane de elevi din toată ţara încep astăzi cursurile. Bucurie şi emoţii pentru cei mai mulţi. Există însă şi copii care vor merge să înveţe în şcoli dărăpănate, înghesuiţi în clase cu pereţii scorojiţi, sau care vor bate kilometri întregi ca să înveţe carte. Ca în fiecare an, toamna ne prinde cu dezastru în zeci de şcoli. Cea mai gravă situaţie se înregistrează, ca de obicei, la ţară, dar nici la oraş nu este mai bine. În multe locuri, şcolile nu au încă mobilier.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 05:40
Haos în prima zi de şcoală. Şcoala românească este într-un experiment continuu

Elevii revin luni la cursuri, după ce au stat cu o săptămână mai mult în vacanţa de vară, dar au pierdut o săptămână din vacanţa de Paşte de anul viitor.

Şcoala începe în 17 septembrie, cu o săptămână mai târziu decât era anunţat la sfârşitul anului şcolar trecut, decizia fiind luată pentru rezolvarea problemelor pe care le aveau şcolile, inclusiv cele legate de clasa pregătitoare, introdusă în premieră în ciclul primar.

Cu toate acestea, tot mai există şcoli dărăpănate şi copii înghesuiţi în clase cu pereţii scorojiţi. Cea mai gravă situaţie se înregistrează, ca de obicei, la ţară, dar nici la oraş nu este mai bine. În multe locuri, şcolile nu au încă mobilier. La Fâstâci, în Vaslui, elevii vor învăţa la dispensar sau la ocolul silvic. Elevii vor învăţa în spaţii insalubre, cu pereţii scorojiţi şi ferestre prin care bate vântul, potrivit România TV.

În Dolj, 19 şcoli nu au mobilier pentru clasa pregătitoare şi l-au împrumutat de la grădiniţe.

La Nădlac nu sunt spaţii suficiente, iar opt din cele zece şcoli au fost retrocedate.

La Molovăţ, în Mehedinţi, elevii merg la şcoală pe jos 5-6 kilometri.

Aproape 200 de copii dintr-un sat din Vrancea sunt obligaţi să înveţe într-o clădire improprie, înghesuiţi şi în condiţii greu de imaginat. Şcoala a fost construită în urmă cu mai bine de 80 de ani, iar clasele sunt foarte mici. Din cauza lipsei de spaţiu, elevii învaţă cu schimbul, iar ora de curs a fost redusă la 45 de minute.

CITEŞTE ŞI:

Începe şcoala! Vezi cum să-ţi pregăteşti copilul din punct de vedere medical

Prima zi de şcoală. Vezi ce schimbări aduce anul şcolar 2012-2013

 
 
Ministerul Educaţiei: Clasa pregătitoare va rămâne în învăţământul obligatoriu şi în 2013/2014

Şcoala românească pare că se află într-un experiment continuu, iar de mai bine de 20 de ani se schimbă fără ca modificările să aducă învăţământului calitatea necesară.

În continuare se vorbeşte de şcoli în reparaţii, unele cu grupuri sanitare în curte, copii înghesuiţi în clase, cadre didactice necalificate, programe supraîncărcate, dascăli care au salarii foarte mici.