Evreii din toată lumea ACUZĂ Ungaria de antisemitism. Reînhumarea horthystului, ANULATĂ

Scandalul reînhumării horthystului Nyiro Joszef ia amploare. Reînhumarea poetului ungur trebuia să aibă loc duminică, dar a fost anulată. Evreii din toată lumea acuză Ungaria de antisemitism.

RomaniaTV.net
27 mai 2012, 07:41
Evreii din toată lumea ACUZĂ Ungaria de antisemitism. Reînhumarea horthystului, ANULATĂ
Misterul cenuşii poetului horthyst, Nyiro Joszef, acuzat că a participat la uciderea mai multor români în septembrie 1940, a pus autorităţile române pe jar. Prefectul de Harghita a atacat în instanţă autorizaţia de reînhumare în România.
 
Ceremonia de reînhumare a poetului ungur Nyiro Jozsef trebuia să aibă loc duminică, dar organizatorii au anulat-o în ultimul moment, după ce evreii din toată lumea acuză Ungaria de antisemitism, informează România TV. Organizatorii maghiari spun că îl vor reînhuma pe Joszef atunci când în Odorheiul Secuiesc va fi un primar care va fi capabil să elibereze o autorizaţie.

„Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a spus Molnar Miklos, citat de Mediafax.

La Odroheiu Secuiesc are loc, duminică, totuşi, o ceremonie de comemorare a poetului maghiar.

 
Sâmbătă, un turist maghiar care avea în bagaje o urnă funerară a fost oprit de poliţişti, fiind suspect că ar transporta cenuşa poetului.
 
Poliţia l-a oprit pe bărbat în comuna Corund. Acesta este ziarist şi venea dinspre Tg. Mureş spre Odorheiul Secuisc. Iniţial, bărbatul a refuzat să fie percheziţionat până când nu i s-a prezentat un mandat. Astfel a stat ore bune în sediul poliţiei.
Inicidentul se bănuieşte a fi o diversiune. Între timp prefectul judeţului Harghita a atacat în instanţă decizia de reînhumare a rămăşiţelor lui Nyiro Joszef.
 
 
Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.

Potrivit MAE român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.

În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”).

După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia „Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.