Urna găsită la Corund în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală

Urna găsită într-un autoturism în localitatea Corund din judeţul Harghita şi în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip.

RomaniaTV.net
26 mai 2012, 18:27
Urna găsită la Corund în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în momentul în care urna a fost deschisă s-a constatat că aceasta este goală.

„Procurorul a dispus desigilarea şi deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală”, a spus Filip.

El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru poliţişti întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenuşă umană, iar din documentele de însoţire ale acesteia reieşea acelaşi lucru.

Filip a mai spus că urna a fost restituită persoanei în cauză, Poliţia desfăşurând în continuare activităţile pe care procurorul le va dispune.

Oficialul ungar a părăsit sediul Poliţiei din Corund şi a plecat către Odorheiu Secuiesc.

O urnă în care se presupunea ca s-ar afla cenuşă a lui Nyiro Jozsef a fost găsită, sâmbătă, de poliţişti în localitatea Corund din judeţul Harghita, într-un autoturism cu care un oficial din Ungaria se deplasa către Şumuleu Ciuc, susţineau surse locale.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, declara corespondentului MEDIAFAX că sâmbătă a fost oprită în trafic, la Corund, o maşină în care se afla un cetăţean ungar, care a refuzat deschiderea portbagajului pentru control.

„Pasagerul L.C. era într-un taxi şi a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este aşteptat la faţa locului pentru a lua măsurile legale”, spunea Gheorghe Filip.

El preciza că taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate în trafic de poliţiştii harghiteni, în tot judeţul.

„Scopul nostru a fost acela al identificării persoanelor urmărite, celor ce deţin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfăşurare a ceremoniei Rusaliilor de la Şumuleu Ciuc, dat fiind numărul mare de participanţi, circa 100.000 de oameni, de a căror siguranţă trebuie să ne îngrijim”, mai spunea el.

Pe de altă parte, liderul PCM, Szasz Jeno, a confirmat informaţia potrivit căreia în taximetrul oprit s-ar fi aflat Lukacs Csaba, diplomat împuternicit de Parlamentul Ungariei ca purtător de cuvânt în cazul reînhumării lui Nyiro Jozsef.

Surse locale susţineau că, după ce procurorul a dispus deschiderea portbagajului, în bagejele oficialulul ungar a fost găsită o urnă, despre care se presupune că ar conţine cenuşă a lui Nyiro Jozsef şi care era însoţită de toate autorizaţiile necesare transportului.

Urna găsită este din lemn lăcuit, de formă pătrată, fără inscripţii.

Ulterior, oficialul ungar a fost dus la sediul Poliţiei din Corund, unde nu a spus dacă este cenuşa lui Nyiro, dar a afirmat că este vorba de cenuşă umană şi a arătat documentele de însoţire a acesteia.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.