Guvernul român blochează înhumarea horthystului Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc

Autorităţile române refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro, anunţă organizatorii evenimentului, care au primt un răspuns din partea CFR.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 19:10
Guvernul român blochează înhumarea horthystului Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc

Toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc, unde urma să fie reînhumat, au fost anulate, după ce Ministerul român de Externe a anunţat că se opune planurilor de repatriere a rămăşiţelor acestuia.

Organizatorii au anunţat, prin Oliver Frater, că aşteaptă „informaţii prin canalele diplomatice obişnuite” din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.

Urna cu cenuşa lui Nyiro, decedat la Madrid în 1953, a ajuns în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta, iar de acolo ar urma să fie adusă în România, unde este programată o reînhumare, la Odorheiu Secuiesc, pe 27 mai.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. Conform MTI, MAE a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut „o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist”.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.

Veress a precizat că, dacă România va interzice reînhumarea, Ungaria va găsi o soluţie conformă cu legislaţia românească şi cu „aşteptările spirituale” ale simpatizanţilor lui Jozsef Nyiro.