DNA a început şi în Vrancea cercetările privind votul la referendum

O echipă de procurori DNA, însoţită de nouă poliţişti, a început să cheme la audieri cetăţeni din comuna Suraia, judeţul Vrancea, în legătură cu votul de la referendumul din 29 iulie.

RomaniaTV.net
15 aug. 2012, 08:16
DNA a început şi în Vrancea cercetările privind votul la referendum

Procurorii au cerut de la primărie listele cu cei care au votat, precum şi adreselor acestora. „Am fost chemat pentru a le arăta listele cetăţenilor care au votat, să le arătăm unde stau”, a declarat, la România TV, Vasile Grosu, primarul din Suraia.

Primarul a reclamat că modul în care au descins procurorii a creat teamă printre locuitorii din comună. „Am primit telefoane la primărie de la oameni care se simt intimidaţi şi spun că nu mai merg la vot”, a precizat primarul adăugând că nivelul prezenţei la referendum în Suraia, de 64%, nu este de natură să ridice suspiciunie, deoarece este aproximativ aceeaşi prezenţă de fiecare dată la alegeri.

Consider că acţiunea procurorilor DNA, a procurorilor lui Băsescu, este un abuz care are loc la ordinele preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Cred că această acţiune are loc în mod special la Suraia pentru că eu am fost la PDL şi acum avem de-a face cu o răzbunare. Ieri (n.r. – marţi) am fost anchetaţi pentru altă plângere făcută de preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, şi care s-a dovedit a fi falsă„, a spus primarul Vasile Grosu pentru Mediafax.

Grosu a precizat apoi că procurorii au dubii auspra modului în care a fost folosită urna mobilă. Ei susţin că au fost persoane care au votat de mai multe ori. Nu ştiu, nu pot spune lucrul ăsta. La una din secţii ar fi fost o situaţie în care au apărut persoane că au votat şi la urna mobilă şi pe listele permentante, lucru pe care nu-l pot confirma sau nu”, a precizat Grosu.

O bătrână care a votat la urna mobilă a povestit, la România TV, cum a decurs discuţia cu procurorii interesaţi să ştie exact cum a fost procedura votului. „M-am şi certat cu ei. S-a votat de când lumea, buletinul meu e plin de ştampile, dar nu s-a întâmplat niciodată să-mi vină la poartă. Ce au acum, au înnebunit?”, a spus femeia. Întrebată dacă nu i-a fost frică de procurori, ea s-a ţinut de glume. „Nu, că aveam băţul la mine”, a spus uitându-se la bastonul de care se ajută la mers.

La rândul său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, crede că intervenţia procurorilor la Suraia este o acţiune politică de intimidare îndreptată atât împotriva aleşilor locali, cât şi împotriva celor care au votat la referendum. „Azi e sărbătoare mare, nu lucrează decât DNA-ul„, a comentat Oprişan la România TV.

Sute de români din 15 judeţe au fost audiaţi după ce au votat la referendumul din 29 iulie. În comuna Drăgoteşti, judeţul Gorj, trei procurori au chemat la audieri circa 40 de persoane pe care le-au interogat dacă au votat sau nu, informează România TV. Suspiciunile procurorilor privesc veridicitatea semnăturilor de pe listele de vot.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al DNA remis presei.

Potrivit informaţiilor România TV, procurorii au început o acţiune de amploare privind verificarea corectitudinii desfăşurării referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Procurorii DNA, veniţi la Piatra Olt să ancheteze prezenţa la referendum, au fost huiduiţi de localnici. Oamenii le-au cerut procurorilor să plece şi să nu mai semene teroare. Nu numai în Olt, sătenii sunt furioşi că sunt anchetaţi. Şi în Gorj, oamenii s-au arătat revoltaţi că sunt cercetaţi doar pentru faptul că şi-au exercitat votul.

Peste 20 de localităţi din Olt au intrat în vizorul procurorilor după ce prezenţa la referendum a atins sau chiar a depăşit sută la sută.

Printre localităţile anchetate de DNA se numără şi Piatra Olt. Procurorii au ajuns marţi dimineaţă, la ora 9.00, şi i-a audiat pe primar şi pe doi dintre preşedinţii de secţii de vot din 29 iulie.

Primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu, a explicat, scrie Mediafax, prezenţa numeroasă la vot prin faptul că localitatea sa este poziţionată la un nod de căi ferate, dar şi pe drumul naţional şi, în plus, locuitorii comunei au ieşit la toate alegerile din trecut în număr mare la vot.

Zeci de oameni au ieşit însă în faţa primăriei cu buletinele la vedere, supăraţi că procurorii vin acum să îi tragă la răspundere de ce au votat aşa mulţi la referendum. Oamenii au cerut să fie lăsaţi în pace şi chiar au declarat că dacă mai trebuie un referendum pentru acelaşi lucru vor ieşi din nou toţi la vot sau poate chiar mai mulţi.

„Este sat cu oameni săraci, mulţi dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiţi. Ce vin ei acuma să ne verifice că ce şi cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin aşa. La mine, unul nu au venit, dar am auzit cum băteau la porţile oamenilor”, a declarat Nicolae Drăgescu, localnic din Piatra Olt.

Când procurorii au venit la sediul Poliţiei din Piatra Olt, au fost întâmpinaţi cu huiduieli de către localnicii adunaţi în faţa postului: „Jos cu ei! Nu mai anchetaţi oamenii, domne! Ne-a sunat lumea plângând. Nu sunt infractori, domne! Anchetaţi oameni nevinovaţi”.

„Unde veniţi, mă, aşa, m-au sunat oameni cu lacrimi în ochi să îmi spună cum veniţi voi, dar e posibil, ce am făcut, nici nu ne spuneţi….”, a strigat Nicolae Trucă, viceprimar în localitate.