DNA face cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului

Sute de români din 15 judeţe au fost audiaţi după ce au votat la referendumul din 29 iulie. În comuna Drăgoteşti, judeţul Gorj, trei procurori au chemat la audieri circa 40 de persoane pe care le-au interogat dacă au votat sau nu, informează România TV. Suspiciunile procurorilor privesc veridicitatea semnăturilor de pe listele de vot. Acţiunea de la Drăgoteşti face parte dintr-o acţiune de verificare a justeţei plângerilor penale depuse în legătură cu desfăşurarea referendumului.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 09:20
DNA face cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al DNA remis presei.

Potrivit informaţiilor România TV, procurorii au început o acţiune de amploare privind verificarea corectitudinii desfăşurării referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Audierile celor 40 de persoane din comuna Drăgoteşti, judeţul Gorj, au început luni dimineaţă şi s-au încheiat până spre seară, fiind chemat inclusiv primarul.

Edilul comunei, Vili Pasăre (USL), susţine că cei trei procurori aveau listele electorale subliniate în dreptul anumitor persoane. Toate aceste persoane votaseră însă, se pare, semnătura lor apărea în dreptul altor cetăţeni. La audieri, ar fi fost chemat inclusiv un bătrân de 77 de ani a cărui semnătură era în dreptul unei alte persoane.

„Foarte mulţi cetăţeni sunt indignaţi de treaba asta, că la Cuca Măcăii vin să ancheteze cum s-a votat. Foarte muţi cetăţeni sunt speriaţi, va fi foarte greu să mai vină la vot la alegerile parlamentare”,  a spus primarul Pasăre la România TV.

Pasăre a arătat că prezenţa vot în comună a fost de 85%, pe listele suplimentare votând inclusiv persoane din Ilfov şi Bucureşti. Primarul a admis că s-a implicat în mobilizarea cetăţenilor să meargă la vot, dar implicarea ar fi fost în limite legale. Vili Pasăre suspectează că demersul procurorilor îl are ca promotor pe senatorul Ion Ruşeţ, preşedinte al PDL Gorj şi fost primar al comunei.

Procurorii urmează să se deplaseze şi într-o comună învecinată, Slivileşti. Primarul Sorin Bucurescu a arătat că nu există plângeri penale legate de referendum, dar a spus că au fost discuţii legate de faptul că unii mineri şi-au dezlipit de pe cărţile de identitate abţibildurile care demonstrau că au votat, deoarece unii şefi din minerit i-au ameninţat cu represalii în caz că vor merge să voteze.

Şi în judeţul Olt, procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localităţi, unde prezenţa la referendum a atins sau a depăşit 100%.

„Procurorii DNA sunt în judeţul Olt de mai bine de o săptămână şi au verificat foarte multe secţii de votare, unde a fost înregistrată o prezenţă mare la vot. Spre exemplu, astăzi (n.r. – marţi), sunt în Piatra-Olt, Vitomireşti şi Sâmbureşti. Eu nu am fost chemat, însă am informaţiile de la primari şi membrii PSD care au fost prezenţi în secţiile de votare în ziua referendumului”, a declarat preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, potrivit Mediafax.

În acestă săptămână, procurorii DNA au început ancheta în localitatea Bărăşti, unde au audiat mai multe persoane.

Primarul din Bărăşti a spus că la una dintre secţiile de votare din localitate, prezenţa a fost de două sute la sută.

„Au venit în localitatea noastră trei procurori de la DNA. Am fost audiat şi eu în calitate de martor. Nu au vrut să-mi spună mai multe, doar mi-au pus întrebări despre cum s-a desfăşurat referendumul. Ştiu că au fost audiaţi preşedinţii din două secţii de votare şi ceilalţi membri şi observatori. În comuna noastră au fost trei secţii de votare, însă doar la două se face anchetă, acolo unde prezenţa depăşeşte sută la sută. De altfel, la una dintre secţii prezenţa a fost de două sute la sută”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localităţii Bărăşti.

Marţi dimineaţă, procurorii au făcut verificări în localitatea Vitomireşti, audiind mai multe persoane printre care şi pe preşedintele organizaţiei PSD din comună.

„Au venit de dimineaţă şi m-au audiat pe mine în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD. Pe mine m-au întrebat cu precădere despre prezenţa în secţiile de votare a unor persoane venite din partea unui ONG care au dat sms-uri cu prezenţa la vot. De asemenea, au fost audiaţi toţi cei cinci care au dat sms-uri şi trei preşedinţi de secţii. În Vitomireşti au fost la referendum cinci secţii de votare, însă doar în trei se face anchetă pentru că acolo prezenţa la vot depăşeşte sută la sută. În celelalte două secţii de votare prezenţa la urne a fost de 98 la sută, respectiv 97 la sută”, a declarat Constantin Priboianu.