Oamenii lui Băsescu, ÎNVINŞI de Blaga la Convenţia PDL. Vezi cele mai importante momente ale zilei

Vasile Blaga a fost ales din nou preşedintele PDL, obţinând peste 2.300 din voturile delegaţilor participanţi la Convenţia PDL de la Romexpo. 

RomaniaTV.net
23 mart. 2013, 06:41

UPDATE 18.10 VASILE BLAGA A FOST REALES PREŞEDINTELE PDL

UPDATE 18.08 Elena Udrea a recuperat o parte din diferenţă faţă de Vasile Blaga, dar acesta rămâne pe primul loc.

UPDATE 18.02 Blaga rămâne în frunte după numărarea a 70% dintre voturi.

UPDATE 17.38 După numărarea a 60% dintre buletinele de vot, Vasile Blaga rămâne în frunte, dar Elena Udrea a mai recuperat din diferenţa iniţială.

UPDATE 17.28 Conform unor surse citate de România TV, după numărarea a circa jumătate din voturile delegaţilor, Vasile Blaga a obţinut mai mult de jumătate din voturile exprimate.

UPDATE 16.35 A început procesul de numărătoare a voturilor a cărui durată este estimată de către organizatori la circa două ore. Cei 30 de delegaţi care nu s-au regăsit pe listele de vot au votat pe liste suplimentare.

UPDATE 16.25 Votul delegaţilor la Convenţia Naţională pentru alegerea preşedintelui PDL s-a încheiat. Delegaţii la Convenţia Naţională a PDL au votat de asemenea pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii (C.N.I.S.L.) şi a preşedintelui Comisiei Naţionale de Revizie şi Control (C.N.R.C).

UPDATE 16.18  20 de delegaţi nu s-au regăsit pe listele de vot din cauza faptului că au nume identice cu alţi delegaţi. „A fost o eroare de calculator”, a explicat Mircea Toader. Astfel, la Prahova există două persoane cu acelaşi nume, iar computerul a păstrat pe listă una singură. Până la urmă, erorile au fost remediate şi delegaţii au votat, fiind trecuţi pe liste suplimentare.

UPDATE 15.41 Elena Udrea a votat, dar a uitat numele pe care l-a bifat pentru Comisia Naţională de Etică şi Litigii. „Desigur am votat pentru mine, pentru Elena Udrea. Am votat cu domnul Gheorghe Ialomiţianu (pentru Comisia Naţională de Revizie şi Control – n.red.) şi cu…”, s-a oprit Udrea gândindu-se cu cine  a votat pentru şefia Comisiei de Etică. După secunde bune de adâncă reflecţie, Udrea şi-a adus aminte cine este norocosul beneficiar al votului său: Daniel Buda.

UPDATE 15.36 Au apărut mici probleme în procesul de votare. Unii delegaţi au descoperit că nu figurează pe listele cu delegaţi. Astfel, în delegaţia din Sălaj nu se mai regăsesc numele a 7 persoane care au trebuit să convingă pe cei din Comisia de organizare a alegerilor că au dreptul să voteze.

Elena Udrea nu crede că aceste probleme ar fi indiciu al unei fraude, ci doar mici probleme organizatorice. „Deocamdată nu e nicio explicaţie, că nu a mers calculatorul, am înţeles, dar asta se întâmplă când umblă pe calculator cei care nu au mai văzut instrumentul acesta până acum. Mai sunt şi alte situaţii în care înţeleg că s-a greşit prenumele şi, ca urmare, unii colegi nu au putut să voteze. Înţeleg că se doreşte ca la final toţi cei care au fost în situţia de a nu vota, deşi sunt delegaţi, să poată să o facă pe liste separate”, a spus Udrea.

UPDATE 14.50 Vasile Blaga consideră că organizarea lucrărilor Convenţiei este foarte bună, chiar dacă s-au format cozi la cabinele de vot. „Organizarea a fost foarte bună în sală, dar sunt mulţi colegi care vor să scape mai repede de procedura de vot. Mă întreb ce ar fi fost în situaţia în care se făcea o Convenţie cu 10-12.000 de delegeţi, aşa cum cereau unii colegi. Ei n-au organizat în viaţa lor nimic”, a spus Blaga.

UPDATE 14.30 A ÎNCEPUT VOTUL pentru alegerea noului şef al PDL.

UPDATE 14.20 Discursurile candidaţilor la şefia PDL şi ale susţinătorilor lor s-au încheiat. Urmează votul. Elena Udrea şi Vasile Blaga au coborât printre delegaţii prezenţi la Romexpo, stau de vorbă cu aceştia, dau autografe şi se fotografiază cu diverşi delegaţi.

UPDATE 12.53 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a fost aplaudat la scenă deschisă la începutul discursului în faţa miilor de delegaţi de la Convenţia Naţională a PDL.

„Am guvernat într-o perioadă foarte grea, ştiam că vom plăti şi am plătit. Unii de pe podium aveau mare încredere în măsurile luate şi au ales să candideze încă din 2010 sub altă siglă. Nu cu portocaliul, nu cu trandafirul. Am câştigat bătălia cu criza şi ăsta este meritul guvernelor lui Boc. Din păcat, am pierdut inimile românilor. (…) Trebuie să reconstruim partidul. Avem timp, nu mai sunt Mercedesuri în Modrogan. Un partid unit înseamnă că suntem unul lângă altul şu eu v-am demonstat că sunt omul care adună, nu dezbină”, le-a spus Blaga PDL-iştilor.

UPDATE 12.36 Elena Udrea, candidat la şefia PDL, susţine că democrat-liberalii au nevoie de un lider care să se poată lupta cu copreşedinţii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta şi cu conservatorul Dan Voiculescu, punctând că ea a făcut acest lucru.

„Mulţi dintre noi nu mai văd un viitor al PDL. Unii au ales să plece, iar eu le spun ‘Drum bun’ pentru că avem nevoie de oameni loiali. PDL poate să recâştiga alegerile şi poate să se întoarcă la guvernare. (…) E nevoie să dăm semnalul că putem construi un PDL alternativă reală la guvernarea actuală. Românii vor fi curând dezamăgiţi de USL. Guvernarea lor s-a construit pe minciuna din campania electorală, iar curând românii vor căuta o alternativă politică. Partidul trebuie să fie puternic pentru ca oricine, adversar sau partener, să trateze cu noi de la egal la egal. (…) Partidul are nevoie astăzi de un lider curajos căruia să nu-i pese de atacurile adversarilor politici, care să poată să se lupte cu Ponta, cu Antonescu, cu Voiculescu, cu toţi trei la un loc. Şi lucrul acesta nimeni nu poate să conteste că l-am făcut ori de câte ori am avut ocazia şi vreau să-l fac în continuare şi pot să-l fac în continuare şi pot să mă bat pentru PDL”.

UPDATE 12.26 Emil Boc a arătat că în PDL este o campanie internă între democrat-liberali, arătând că adversarii acestora sunt la USL.

„Suntem într-o campanie internă între colegi. Adversarii noştri sunt la USL. Colegii noştri sunt aici. Şi astăzi şi mâine şi poimâine vom fi colegi cu Vasile Blaga, cu Elena Udrea şi cu Monica Macovei. Patru obiective am pentru a susţine un candidat: să facem o opoziţie la baionetă contra USL, să recâştigăm electoratul de dreapta, să păstrăm parteneriatul cu Traian Băsescu şi să revenim la guvenrare în 2016 ca principală forţă politică a unei alianţe”, a spus Emil Boc.

UPDATE 12.20 Gheorghe Ştefan vorbeşte în sprijinul moţiunii Elenei Udrea:

-USL simte un pericol. Care este pericolul pentru ei? Elena Udrea. Avem datoria ca astăzi să facem o schimbare: Elena Udrea preşedinte

UPDATE 11.45 Monica Macovei, candidat la preşedinţia PDL, se adresează delegaţilor la Convenţie:

-Propun această moţiune celor care vor un candidat la prezidenţiale capabil să-i înfrângă pe Antonescu, Ponta şi Voiculescu la un loc, celor care vor să intrăm la guvernare pe uşa din faţăm nu din dos.

-Dacă vrem să schimbăm ceva în ţara asta, e nevoie de intransigenţă. Eu am dovedit că duc până la capăt lucrurile.

-Eu sunt coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu. Cu mine nu le merge. Vă propun o soluţie radicală, un nou început, o cale neîncercată în politică, vă propun să devenim un partid al reformiştilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus democrat-liberalilor prezenţi la Convenţia Naţională că nu a venit pentru a susţine un candidat, opţiunile sale fiind cunoscute, ci pentru a vorbi în calitate de şef al statului şi a vedea dacă mai pot fi parteneri. Şeful statului le-a mai spus că partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un altul de 10 ani împărţit între el şi Emil Boc, iar acum trebuie început următorul ciclu, că nu mai au timp şi orice amânare îi va costa.

(w400) Alegeri la

„Am mai primit invitaţii la alte partide, dar aici am venit cu dragoste, nu doar cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul al voi ceea ce nu mă va împiedica să vă vorbesc în calitate de preşedinte, nu de membru al partidului. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Nu pentru asta am venit aici, Opţiunile mele sunt cunoscute, ci am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi cinstit cu voi, vă voi spune ceea ce cred eu. Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului. Văd ca preşedinte necesitatea unui partid consolidat de dreapta şi pentru că nu există o structură de dreapta care să ducă România spre progres”, le-a spus Băsescu democrat-liberalilor.

(w400) Traian Bă

„Ca să putem să fim parteneri în viitor, vreau să ştiţi obiectivele mele”, a adăugat preşedintele, menţionând că primul şi cel mai important este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE.

„Primul meu obiectiv este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale: acces în spaţiul Schengen, acces în eurozonă şi o economie competitivă. Sunt convins că aici parteneriatul nostru este solid. PDL pentru a-mi fi partener trebuie să se bată pentru a asigura resursă financiară pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Promovarea tinerei generaţii în administraţia locală poate fi un semn că PDL are acest obiectiv. Daţi-le o şansă. Un alt obiectiv este cel de a crea condiţii în ţară pentru ca România să fie apărată în UE. Nu poţi spune că vrei să intri în Schengen, dar să ai miniştri cercetaţi penal. Voi n-aţi tolerat miniştri cu dosare penale în Guvern, n-aţi respins punerea sub urmărire penală a unor parlamentari. În sfârşit, absorbţia fondurilor de la UE este un alt obiectiv al meu. Am să vă spun faptul că 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene din 2007 până acum. Guvernul Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbţie de 11%, iar acum e de 12,2%. Voi face presiune pe guvern şi pe instituţiile statului să accelereze procesul pentru că absorbţia înseamnă modernizarea ţării şi crearea de locuri de muncă.

(w400) Alegeri la

Menţin toate obiectivele rămase neîndeplinite din timpul guvernului Boc: reorganizarea administrativă, revizuirea Constituţiei pe baza referendumului din 2009, o nouă lege electorală şi reglementarea sănătăţii pentru a asigura pătrunderea resurselor private în sistem. Aceste obiective interne sunt obiective pe care prin negociere le-am scris şi în acordul de coabitare cu primul-ministru Victor Ponta. Sunt obiective necesare României. Aş avea nevoie de sprijinul dvs. politic ca protocolul să devină realitate pentru că există în USL o opoziţie puternică pentru o corectă reorganizare administrativă, pentru o corectă lege electorală şi o revizuire pe baza referendumului. Astea sunt obiectivele pentru care eu sunt gata să fiu partener cu PDL„, le-a spus Băsescu democrat-liberalilor.

UPDATE 10.19: Traian Băsescu a ajuns la convenţia PDL, fiind asaltat de reporteri şi public.

(w400) Vasile Bla

UPDATE 10.15: Mihai Sturzu, deputat USL, este în fruntea unui grup de protestatari care manifestează în faţa locului în care are loc congresul PDL. „Speram să găsesc înţelegere la Elena Băsescu, am ţinut să-i înmânez această scrisoare personal. Sper să o citească şi să ajungă la Monica Macovei şi la Cristi Preda”, a declarat Sturzu. 

UPDATE 10.10: Elena Băsescu, susţinătoarea vocală a Elenei Udrea, a sosit la convenţie. Întrebată dacă a vorbit cu tatăl ei despre evenimentul de sâmbătă, fiica preşedintelui a declarat că preferă să ţină discuţia doar pentru ea. 

UPDATE 10.08: Elena Udrea şi Vasile Blaga, principalii candidaţi ai cursei pentru şefia PDL, au ajuns deja la Romexpo, unde are loc convenţia. 

(w500) Elena Udre

Elena Udrea a declarat că s-a pregătit cu îmbrăcămintea potrivită, inclusiv cu încălţăminte comodă pentru congres, pentru a sta în picioare pe scenă ore în şir.

Vasile Blaga a spus că are emoţii, ca toată lumea înaintea unui astfel de eveniment, dar că vineri noapte a dormit şi s-a uitat la meci.


Convenţia Naţională a PDL îi va pune faţă în faţă pe actualul preşedinte Vasile Blaga şi pe pretendenta Elena Udrea, fiind de aşteptat ca discursurile celor doi să fie axate pe discursuri tăioase, cu mesaje directe. Cotată cu şanse practic nule să convingă majoritatea delegaţilor, Monica Macovei va juca pe o strategie aparent simplă: să rupă cât mai multe voturi din tabăra lui Vasile Blaga, urmând să împingă astfel confruntarea Blaga-Udrea în turul al doilea. Cele câteva procente pe care le-ar obţine moţiunea reformiştilor vor fi primite, ulterior, de echipa fostului ministru al Dezvoltării.

Traian Băsescu participă sâmbătă la congresul PDL

Conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Tehnic, fiecare din cele trei moţiuni vor avea la dispoziţie câte 45 de minute dedicate speech-urilor, din partea fiecărei echipe urmând să ia cuvântul maximum cinci susţinători.

Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Organizatorii au pregătit 15 mii de buletine de vot în eventualitatea turului doi, luând în considerare toate variantele, acestea fiind ştampilate şi semnate de câte un reprezentant al fiecărui candidat. Delegaţii vor vota în 4 sectoare din sala Romexpo, în ordine alfabetică.

Cele trei tabere oficiale mizează pe acelaşi lucru: anume faptul că va fi foarte greu pentru preşedinţii de filiale să dicteze votul pentru sutele de delegaţi care revin fiecărui judeţ. În privinţa corectitudinii votului, Comisia de Organizare a alegerilor a stabilit ca cele trei moţiuni să aibă fiecare câte un reprezentant care să supravegheze scrutinul. Per total, delegaţii vor avea la dispoziţie 80 de cabine de vot şi 24 de urne.,aceştia urmând să taie două dintre cele trei numele tipărite în buletin, numele rămas netăiat reprezentând opţiunea pentru şefia PDL. Lupta pentru putere în PDL nu se va finaliza, însă, o dată cu congresul de sâmbătă.

O dată cu preşedintele partidului, delegaţii vor vota şi preşedinţii comisiilor interne de integritate şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

O importanţă deosebită a scrutinului va avea, în sine, procentul de voturi obţinut de fiecare tabără în parte. Aceasta întrucât în funcţie de numărul de opţiuni exprimate pentru fiecare moţiune vor demara negocierile pentru stabilirea celorlalte funcţii din Biroul Permanent Naţional, cu precădere cele de vicepreşedinţi şi de secretari executivi. Mai mult, este de aşteptat ca în cadrul congresului să fie reluate propunerile de modificare a statutului, astfel încât funcţiile de vicepreşedinte să fie delimitate cu atribuţii clare.

SONDAJ IRES. Pe cine vor votanţii PDL la conducerea partidului. SCORUL Udrea-Blaga