Winnie, fosta soţie a lui Nelson Mandela, anunţă o „mare ameliorare” a stării lui de sănătate

Starea sănăţii fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, spitalizat de aproximativ trei săptămâni, s-a ameliorat mult, "chiar dacă din punct de vedere clinic nu este, în continuare, bine", a declarat vineri pentru presă fosta sa soţie Winnie Madikizela-Mandela.

RomaniaTV.net
28 iun. 2013, 17:04
Winnie, fosta soţie a lui Nelson Mandela, anunţă o „mare ameliorare” a stării lui de sănătate

„Nu mă aflu aici pentru a răspunde la întrebări de ordin medical. În comparaţie cu starea în care era în urmă cu câteva zile, este vorba despre o mare ameliorare, chiar dacă din punct de vedere clinic nu este, în continuare, bine„, a declarat Winnie Madikizela-Mandela într-o conferinţă de presă imporivizată la Soweto, în apropiera fostului lor domiciliu.

Între timp, un tribunal sud-african a examinat  în regim de urgenţă o plângere depusă de către membri ai familiei lui Nelson Mandela împotriva unuia dintre nepoţii săi, care a mutat în 2011 mormintele a trei copii ai eroului luptei împotriva apartheidului, a declarat un avocat.

„Şaisprezece membri ai familiei, inclusiv Makaziwe şi Zindzi, m-au mandatat să introduc o acţiune împotriva lui Mandla”, a declarat Wesley Heyes în exteriorul Tribunalului din Mthatha (sud-est), unde a avut loc audierea cu uşile închise. Makaziwe şi Zindzi sunt două dintre cele trei fiice ale eroului luptei împotriva apartheidului, devenit un simbol mondial al reconcilierii.

Mandla este cel mai în vârstă dintre nepoţii lui Nelson Mandela, spitalizat în stare critică la vârsta de aproape 95 de ani. Fiind cel mai bătrân, el are statutul de lider tradiţional.

În 2011, Mandla a deplasat trupurile neînsufleţite ale tatălui , mătuşii şi unchiului săi de la cimitirul din satul Qunu, satul în care a copilărit Nelson Mandela, la Mvezo, cătunul său natal, situat la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de sat, fără să ceară acordul familiei.

Potrivit presei locale, reclamanţii solicită ca justiţia să îl oblige să aducă trupurile la Qunu, unde Nelson Mandela doreşte să fie înmormântat.

Heyes a refuzat să confirme informaţiile apărute în presă. „Nu putem să spunem nimic în plus, deoarece subiectul este foarte sensibil”, a spus el. Acţiunea sa nu îl vizează doar pe Mandla, ci şi serviciile regionale de sănătate şi pe şeful provinciei Eastern Cape.