Nelson Mandela este în „stare foarte critică”

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela este "într-o stare foarte critică şi se poate întâmpla orice de la un moment la altul", a declarat joi fiica sa cea mare, Makaziwe Mandela, într-un interviu acordat postului public de radio SAFM, în cadrul jurnalului de ştiri de la prânz, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
27 iun. 2013, 12:29
Nelson Mandela este în „stare foarte critică”

Familia lui Nelson Mandela aştepta joi decesul său „dintr-o clipă în alta” într-o clinică din Pretoria, în timp ce preşedintele Jacob Zuma a anulat o deplasare în străinătate pentru a rămâne în Africa de Sud, relatează AFP.

„Nu pot să repet decât că tata este în stare foarte critică şi se poate întâmpla orice de la un moment la altul”, a declarat fiica sa cea mare, Makaziwe, într-un interviu acordat postului public de radio SAFM.

„Dar vreau, de asemenea, să subliniez încă o dată că doar Dumnezeu ştie când va fi momentul (…) Noi vom aştepta alături de el, alături de tata, atât timp cât el va mai fi cu noi, deschizând ochii şi reacţionând la atingere”. „Noi vom trăi cu această speranţă până în momentul în care va veni sfârşitul”, a spus ea.

Este pentru prima dată când familia evocă public perspectiva dispariţiei eroului luptei împotriva apartheidului, simbol mondial al reconcilierii şi părinte al democraţiei sud-africane.

Toată noaptea, lumânări mici, puse de către persoane necunoscute, au ars în faţa Mediclinic Heart Hospital, reprezentând simboluri ale gratitudinii şi afecţiunii sud-africanilor faţă de fostul lor preşedinte.

Nelson Mandela, al cărui pronostic vital este angajat de duminică, nu mai poate respira fără asistenţă artificială, potrivit lui Napilisi Mandela, un lider de clan din regiunea sa natală venit la căpătâiul său miercuri seara. „Da, el utilizează aparate pentru a respira”, a spus el pentru AFP. „Este trist, dar numai atât putem face”, a adăugat el.

Zuma s-a abţinut să intre în detaliile medicale, dar a anunţat anularea unei deplasări în Mozambic.

Joi, mai mulţi dintre miniştri săi au schimbat tonul discursului, trecând de la registrul sănătăţii la cel al omagiilor şi îndemnurilor pentru unitatea ţării. „Prezenţa sa fizică nu este decât o parte din ceea ce este (…) prezenţa sa spirituală trebuie să continue să trăiască”, a declarat astfel ministrul Trevor Manuel, îndemnând pe „fiecare să fie un Nelson Mandela” şi „să perpetueze moştenirea sa”.

La prânz, încă nu au apărut informaţii cu privire la agenda de lucru a preşedintelui Jacob Zuma sau hotărârile luate de familia lui Mandela, aflată, joi, din nou la căpătâiul său.

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, este victima unei infecţii pulmonare recurente, probabil o consecinţă a celor 27 de ani de închisoare sub regimul rasist al apartheidului.