Votul în Senatul american privind acţiuni militare în Siria prevăzut miercuri a fost amânat sine die

Un vot de procedură prevăzut miercuri în Senatul american asupra recurgerii la forţă în Siria a fost amânat la o dată nedeterminată, a anunţat luni liderul majorităţii, în urma propunerii ruse privind o plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian.

RomaniaTV.net
10 sept. 2013, 11:36
Votul în Senatul american privind acţiuni militare în Siria prevăzut miercuri a fost amânat sine die

„Nu cred că avem nevoie” de un vot rapid, a nunţat liderul majorităţii democrate în Senat Harry Reid, la doar câteva ore după ce a programat acest vot pentru miercuri. „Este necesar să acţionăm astfel încât preşedintele să aibă oportunitatea să le vorbească tuturor celor 100 de senatori şi 300 de milioane de americani înainte să facem acest lucru”, a motivat el.

Preşedintele Barack Obama a anunţat,la rândul său, într-un interviu pentru ABC, că un calendar parlamentar cu privire la acest subiect va fi amânat.

„Nu mă aştept să văd o succesiune de voturi săptămâna aceasta sau în viitorul apropiat”, a spus el. „Vom avea timp, cu ocazia dezbaterilor aici, în Statele Unite, pentru ca membrii comunităţii internaţionale, ruşii şi sirienii să coopereze cu noi şi să spună că există o modalitate de soluţionare a acestui lucru„, a adăugat Obama.

Majoritatea democrată în Senat a sperat până luni să voteze până la sfârşitul acestei săptămâni o rezoluţie. Un text a fost adoptat rapid de către Comisia pentru Afaceri Externe, miercurea trecută, iar Reid a anunţat luni, odată cu începerea unei noi sesiuni parlamentare, că primul vot de procedură în Senat va avea loc miercuri.

Acest vot, în care este necesar ca 60 din 100 de senatori să se pronunţe „pentru”, cu scopul de a evita obstrucţia republicanilor, era indispendabil pentru a permite dezbaterii să continue, senatorilor să depună amendamente, iar în final rezoluţia să fie adoptată, informează Mediafax.

Textul de examinat, mai restrictiv decât cererea iniţială a Casei Albe, prevede atacuri „limitate” în Siria, cu o durată maximă de 60 de zile, eventual 90 în cazul unei prelungiri, şi fără trupe terestre.

Însă programul a fost dat peste cap de propunerea rusă avansată luni privind o plasare a armelor chimice siriene sub control internaţional, o evoluţie calificată drept „potenţial pozitivă” de către Barack Obama.

Congresmenii au primit diferit această adevărată lovitură de teatru.

Senatorul republican John McCain, un susţinător fervent al unei acţiuni militare împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, s-a declarat sceptic şi a dat un termen de „o săptămână” pentru obţinerea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU. „Este un motiv în plus pentru ca Senatul să voteze, pentru că este evident că ameninţarea este cea care i-a împins să facă această concesie”, le-a spus el unor jurnalişti.

Reprezentantul democrat Eliot Engel, un susţinător al atacurilor, s-a declarat neîncrezător. „Nu vreau să mă încred în bunele intenţii ale lui al-Assad sau ale lui Putin”, a declarat el pentru presă înaintea unei reuniuni cu uşile închise cu o serie de oficiali, între care şi secretarul de Stat John Kerry.

Dintre cei 100 de senatori, 23 s-au declarat până în prezent favorabili unei intervenţii în Siria, 25 se opun, iar 52 sunt indecişi, potrivit unei numărători efectuate de ziarul New York Times (NYT) luni seara.

Grupul democrat (52 de senatori democraţi şi doi independenţi) este divizat şi are nevoie, oricum, de susţinerea republicanilor pentru ca rezoluţia să fie adoptată.

La rândul ei, Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, nu a anunţat un calendar pentru vot, republicanii mulţumindu-se să prevadă un vot „în următoarele două săptămâni”.