Violenţele continuă în Turcia: Poliţia a dispersat manifestanţii folosind gaze lacrimogene

Poliţia turcă a folosit duminică seara, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i împrăştia pe manifestanţii adunaţi în piaţa Kizilay din centrul Ankarei, în cea de-a zecea zi de proteste antiguvernamentale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 06:19
Violenţele continuă în Turcia: Poliţia a dispersat manifestanţii folosind gaze lacrimogene

Potrivit AFP, sute de poliţişti au utilizat o mare cantitate de gaze lacrimogene împotriva grupului de manifestanţi format din mai multe mii de persoane.

Totodată, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a lansat un apel, duminică, la găsirea unei ‘soluţii rapide’ în Turcia şi a cerut opozanţilor, ca şi partizanilor premierului turc Recep Tayyip Erdogan să dea dovadă de ‘reţinere’.

‘Tensiunile persistente subliniază necesitatea pentru toate părţile să dea dovadă de reţinere şi importanţa găsirii unei soluţii rapide bazate pe dialog, respect reciproc şi înţelegere’, a declarat Ashton, într-un comunicat de presă.

În cursul zilei, premierul turc a avertizat că răbdarea guvernului său are limite, referindu-se la protestatarii din mai multe oraşe ale ţării, care îi solicită demisia, au relatat relatează AFP şi EFE. ”Vom avea răbdare, suntem mereu răbdători, dar această răbdare a noastră are limitele ei. Nu vom da socoteală grupurilor marginale, ci în faţa naţiunii; naţiunea ne-a adus la putere şi ea este singura care ne-o poate lua”, a declarat Erdogan la sosirea pe aeroportul din Ankara, în faţa câtorva mii de simpatizanţi care scandau ”Turcia este mândră de tine!”. Erdogan a adăugat că Turcia trebuie ”să aleagă calea Ankarei şi nu pe a celor care seamănă dezordine” şi i-a calificat drept ”jefuitori” pe manifestanţi.