Mircea Duşa, aşteptat la Constanţa la manifestările dedicate Zilei Marinei

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, este aşteptat, joi, la manifestările organizate de Ziua Marinei Române pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la care vor asista câteva mii de turişti şi localnici.

14 aug. 2013, 15:53
Mircea Duşa, aşteptat la Constanţa la manifestările dedicate Zilei Marinei

Manifestările de Ziua Marinei vor începe în jurul orei 10.00, când oficialităţile vor fi întâmpinate de garda de onoare şi muzică militară, scrie Mediafax.

De asemenea, vor avea loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, după care vor fi citite mesaje din partea preşedintelui României şi a altor oficialităţi civile şi militare. Ulterior, este programată o slujbă religioasă urmată de depunerea ancorelor de flori în mare.

Citeşte şi Ponta: De Ziua Marinei, transmit felicitări tuturor marinarilor pe care încă nu i-a vândut Băsescu

Pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei sunt aşteptaţi câteva mii de turişti şi de constănţeni care vor putea urmări sosirea alaiului Zeului Neptun şi exerciţii demonstrative prezentate de militari şi nave ale Forţelor Navale, printre care Bricul Mircea, distrugătorul Mărăşeşti şi fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria, manifestările urmând să se încheie la ora 12.00, cu defilarea gărzii de onoare.

La ora 13.00, Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, va merge în Portul turistic Tomis, unde până la ora 15.00 va patrona jocurile marinăreşti, iar apoi se va retrage. Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

La manifestările care vor avea loc faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa este aştepat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Citeşte şi Peste 200 de poliţişti, mobilizaţi pentru asigurarea ordinii publice de Ziua Marinei Române

Şi în Portul turistic Manglia, cu începere de la ora 10.00 va avea loc un ceremonial militar şi religios, urmat de exerciţii ale scafandrilor Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, exerciţii militare, o miniregată şi jocuri marinăreşti, iar apoi, până la ora 13.00, se vor desfăşura un spectacol organizat de Primăria Mangalia şi Cercul Militar Mangalia, dar şi jocuri marinăreşti. Seara se va încheia cu un concert prezentat de Muzica Militară, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor şi aprinderea pavoazului electric al navelor.

Manifestări similare, respectiv ceremonii militare, parade navale, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole de muzică şi dansuri populare, vor avea loc şi în Brăila, Galaţi şi Tulcea, dar şi în Bucureşti, la debarcaderul din Parcul Herăstrău.

Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, prăznuită în 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă şi este, totodată, Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale.

Citeşte şi Circulaţie restricţionată pe drumurile naţionale, de Sfânta Maria