Un sibian, suspect de encefalită de căpuşă după ce a fost înţepat de o astfel de insectă

Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpuşă, după ce a fost înţepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpuşă este o afecţiune mai gravă decât boala Lyme, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 16:52
Un sibian, suspect de encefalită de căpuşă după ce a fost înţepat de o astfel de insectă

Medicul şef al Secţiei Clinice de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu, a atenţionat autorităţile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpuşelor, pentru că encefalita de căpuşă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.

Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.

„Aş vrea să atrag atenţia că prin muşcăturile de căpuşă se pot transmite şi alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aş vrea ca ulterior să vorbim şi de alte afecţiuni, în principal de encefalita de căpuşă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (…). Aş vrea să vă uitaţi un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (…). Un tânăr care era muşcat de căpuşă. Aşa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpuşă. Astăzi (vineri – n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeaşi suspiciune”, a spus Victoria Bîrluţiu.

Potrivit sursei citate, 30 de pacienţi din judeţul Sibiu au fost diagnosticaţi cu boala Lyme şi alţi patru aşteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuşi riscului de a fi înţepaţi de această insectă periculoasă.

„Pentru boala Lyme există vaccin şi aş sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic şi pentru populaţia expusă la risc acest vaccin”, a precizat Bîrluţiu.

Referindu-se la cazurile la care diagnosticul de boală Lyme este cert, Bîrluţiu a spus că este vorba de persoane din municipiul Sibiu, care au fost înţepate în zona Cimitirului Municipal, în parcul Sub Arini şi în Muzeul în Aer Liber, precum şi din comunele Răşinari, Sadu şi Mihăileni.

În cadrul Comisiei de analiză care a avut loc la Prefectura Sibiu s-a solicitat să fie adus un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, dat fiind faptul că judeţul Sibiu are cel mai mare număr de persoane înţepate de căpuşe în ţară, specialistul fiind în măsură să spună care este încărcătura bacteriologică şi de viruşi pe care o au căpuşele în Sibiu.

Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a considerat că acest lucru poate fi analizat şi de specialiştii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, iar reprezentantul universităţii la această comisie a spus că există doi profesori universitari care sunt „foarte buni teoreticieni entomologi”.

Întrucât, de cele mai multe ori, animalele poartă căpuşe, reprezentantul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguanţa Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Penţea, a precizat că 140.000 de oi şi 37.000 de câini şi pisici au fost deparazitaţi.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, un copil de grădiniţă a fost găsit de o educatoare cu o căpuşă în zona gâtului, iar acesta a fost dus la medic, unde i-a fost extrasă insecta, fiind singurul caz de acest gen din unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu.

Dezbaterile de vineri, de la Prefectura Sibiu, au avut loc după ce peste 600 de persoane au ajuns la UPU în anul 2012 spunând că au fost înţepate de căpuşe, de acest lucru aflând şi premierul Victor Ponta, în timpul vizitei sale la Sibiu de sâmbăta trecută, când a spus că îi va cere ministrului Sănătăţii să analizeze situaţia de la Sibiu.