UE va da un răspuns „contondent” dacă se dovedeşte că s-au folosit arme chimice în Siria

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au susţinut sâmbătă un răspuns "clar şi contondent" la presupusa folosire de arme chimice în Siria, după o întâlnire cu secretarul american de stat John Kerry, informează EFE, citată de Agerpres.

07 sept. 2013, 12:23
UE va da un răspuns „contondent” dacă se dovedeşte că s-au folosit arme chimice în Siria

„Vrem un răspuns clar şi contondent”, a declarat în numele Uniunii Europene, la încheierea reuniunii, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Cei 25 au cerut totodată ca raportul inspectorilor ONU despre atacul din 21 august să fie publicat „cât mai repede” şi şi au salutat intenţia preşedintelui francez Francois Hollande, care a spus că vrea să citească raportul înainte de a se decide cu privire la o eventuală acţiune militară.

Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama, a ţinut să dea asigurări asupra faptului că Siria nu va deveni, totuşi, un Irak sau un Afganistan. În discursul săptămânal către poporul american, Obama a dat asigurări că operaţiunea militară în Siria, care ar putea fi aprobată de Congresul SUA, corespunde intereselor Statelor Unite şi nu va conduce „la un nou Irak sau Afganistan”, informează Agerpres.

„Noi nu vorbim de o intervenţie pe termen nedeterminat (…) Nu va fi nicio operaţiune la sol americană. Acţiunile noastre vor fi limitate în timp şi cadru. Noi nu vom permite autorităţilor siriene să-şi gazeze propriul popor„, a declarat şeful administraţiei de la Washington, pledând în favoarea unor atacuri aeriene împotriva Siriei.

„Ştiu că poporul american a obosit după un deceniu de război, deşi războiul din Irak s-a terminat deja, iar războiul din Afganistan se apropie de final. Prin urmare, nu vom trimite trupele noastre la un alt război în străinătate”, a mai spus Obama.