Traian Băsescu: Nu declanşez acum un referendum pe tema Roşia Montana

În timpul discursul de marţi seara, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu s-a referit şi la proiectul Roşia Montana, el afirmând că a răspuns negativ la întrebarea pe care preşedintele Camerei Deputaţilor, Vasile Zgonea, i-a adresat-o într-o scrisoare, cu privire la organizarea unui referendum pe tema acestei exploatări.

03 sept. 2013, 17:47
Traian Băsescu: Nu declanşez acum un referendum pe tema Roşia Montana

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi că a răspuns scrisorii preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, subliniind că nu a iniţiat un proces de organizare a unui referendum pe tema Roşia Montană.

Nu am aceasta intenţie, dezbaterea în parlament este cel mai potrivit lucru. Nu voi lua o măsură care să facă inutilă dezbaterea în parlament. Nu declanşez acum un referendum naţional, care oricum nu s-ar putea desfăşura decât la anul.

Aş organiza un referendum, dacă după dezbaterile din parlament, societatea ar fi fragmentată, pe tema Roşia Montana. În momentul în care aş primi legea la promulgare şi această lege ar genera falii în societate, cu siguranţă nu aş promulga legea, înainte de organizarea unui referendum„, a spus şeful statului.

Totodată, Traian Băsescu nu a ratat prilejul de a trimite săgeţi către colegii PSD-işti ai lui Valeriu Zgonea: „Mi s-a părut interesant că un membru marcant al PSD, domnul Zgonea, e interesat de un referendum, atâta timp cât ei refuză aplicarea unui referendum valid. Mi se pare că din nou partidele aflate la putere sunt în contradicţie. Acum le-ar conveni un referendum, dar un referendum valid nu-l respectă, cel cu reducerea numărului de parlamentari„.

Preşdintele a mai spus că este nevoit să-şi modereze poziţia faţă de exploatarea aurului de la Roşia Montana, dintr-un susţinător al proiectului el urmând să joace rol de mediator. „Chiar dacă am fost un susţinător al proiectului Roşia Montana, modul în care evoluează lucrurile mă fac să devin prudent, pentru a fi un mediator credibil, când va fi nevoie. Din acest moment voi fi neutru în această privinţă„, a spus Băsescu.

Citeşte şi Preşedintele Traian Băsescu cere eutanasierea câinilor fără stăpân