Românii răniţi în Muntenegru, REPATRIAŢI. VEZI în ce stare sunt şi la ce SPITALE au ajuns VIDEO

Toţi românii răniţi în accidentul de duminică din Muntenegru, aflaţi la spitalul din Podgorica, au fost aduşi în ţară. Primii 11 răniţi au ajuns în România marţi după-amiază, iar al doilea avion cu supravieţuitori a aterizat la ora 20.50. Victimele vor primi în continuare îngrijiri în patru spitale din Bucureşti. De asemenea, cu aeronavele trimise de MApN vor fi aduse în ţară şi trupurile românilor decedaţi în accidentul din Muntenegru: nouă persoane din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj.

RomaniaTV.net
25 iun. 2013, 09:49
Românii răniţi în Muntenegru, REPATRIAŢI. VEZI în ce stare sunt şi la ce SPITALE au ajuns VIDEO

UPDATE 20.50 Al doilea avion cu supravieţuitori ai accidentului din Muntenegru a aterizat la Baza Militară 90 Otopeni. Cei 18 răniţi au fost preluaţi de cinci ambulanţe pentru a fi internaţi la spitalele Floreasca (patru pacienţi), Universitar (şapte), Elias (patru) şi Bagdasar-Arseni (trei).

Toţi pacienţii sunt stabili, iar la transport nu s-a înregistrat vreun incident.

UPDATE 20.15 Al treilea avion MApN, care va transporta în România cadavrele celor care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru a decolat.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că pacienţii sunt în stare bună şi au făcut bine faţă zborului, chiar dacă era de aşteptat să apară „ceva probleme” pe drum. Arafat a explicat că trei dintre răniţi sunt în stare foarte gravă, fiind în comă şi intubaţi. „Ei au fost îngrijiţi foarte bine în Muntenegru, fără îngrijirile primite acolo nu ştiu dacă puteam să-i aducem astăzi aici”, a precizat Raed Arafat, care a adăugat că în al doilea avion care va veni din Muntenegru se vor afla 18 răniţi, care urmează să fie, de asemenea, repartizaţi către cele patru spitale pregătite să-i preia.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că un al treilea avion va transporta victimele care şi-au pierdut viaţa în accident şi că procesul de identificare a morţilor va continua la Bucureşti. Pe pista de la Baza Militară 90 Otopeni va avea loc şi o slujbă în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accident.

În avioanele MApN s-a aprobat şi urcarea a doi medici legişti din Muntenegru, care să asiste la procesul de identificare a victimelor, care nu a putut fi finalizat la Podgorica deoarece doi dintre răniţi nu au putut fi identificaţi, ceea ce a îngreunat şi procesul de stabilire a identităţii celor decedaţi. „Am aprobat să urce în avion doi medici legişti din Muntenegru, care vor continua procedurile legate de identificare celor decedaţi şi întocmirea actelor aici la Bucureşti „, a spus Mircea Duşa, la Baza 90 după aterizarea primei aeronave militare care a preluat răniţii din Muntenegru.

Întrebat dacă toate victimele au fost identificate, întrucât au fost făcute declaraţii contradictorii în acest sens, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, la un moment dat, doi dintre răniţii în comă nu erau identificaţi, neputând fi stabilită, prin excludere, nici identitatea celor decedaţi: „După ce au fost identificaţi cei doi răniţi în comă, i-am identificat prin excludere pe decedaţi. Acum trebuie să fie identificat fiecare corp pe nume, şi acest lucru poate fi făcut în prezenţa rudelor. Iar pentru acest lucru am cerut aprobarea autorităţilor din Muntenegru să se continue investigaţiile la Bucureşti”.

UPDATE 19.00 Şase răniţi au fost transportaţi la Floreasca, cu două ambulanţe pentru victime multiple, iar patru pacienţi au ajuns la Spitalul Universitar, doi dintre ei fiind intubaţi.

Un pacient aflat în stare gravă, cu fractură, la coloană, a fost preluat de o ambulanţă cu medic pentru a fi dus la Bagdasar-Arseni.

În avionul militar s-a aflat şi o alpinistă care a fost implicată într-un alt accident în Muntengru şi a fost transportată la spitalul Elias, fiind la terapie intensivă.

UPDATE 18.50 Al doilea avion cu răniţi este aşteptat să ajungă în ţară în jur de ora 20.00-20.30, potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

UPDATE 18.40 Prima ambulanţă cu răniţi a ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Şase persoane au fost preluate cu ambulanţa direct de pe pista Bazei Militare 90 Otopeni şi transportate la unitatea medicală.

Prima aeronavă militară care a adus în ţară 11 dintre victimele ale accidentului din Muntenegru a aterizat la Baza aeriană 90 la ora 17.50. Miniştrii Mircea Duşa şi Eugen Nicolaescu îi aşteptă pe răniţii pe aeroportul de la Baza Militară 90 Otopeni.

Ministerul Afacerilor Interne are pregătit dispozitivul necesar preluării răniților în urma accidentului din Muntenegru: 5 autospeciale de transport personal și victime multiple utilate cu toate dotările medicale, 1 autospecială de primă intervenție și comandă, 1 autospecială încadrată cu medic, 1 autospecială încadrată cu paramedici ai IGSU și 1 spital mobil care va fi utilizat doar în caz de nevoie. Dacă situația o va impune, IGSU are pregătită o rezervă de mijloace de transport pentru situații medicale de urgență gata să fie utilizate.

Pentru facilitarea deplasării acestor echipaje, prin intermediul Poliției Rutiere se vor asigura motocicliști ante-mergători.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că 11 dintre răniţii vor fi duşi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias, iar patru la Bagdasar-Arseni.

În ceea ce privește preluarea corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați, MAI va asigura 20 de autospeciale Mercedes Vito care se vor deplasa în regim de coloană cu antemergător către Institutul Național de Medicină Legală pentru finalizarea procedurilor de identificare a fiecărui decedat.

Citeşte şi: Ambasadorul României în Muntenegru: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi

Autorităţile de la Bucureşti au început să comunice familiilor victimelor informaţiile legate de spitalele la care vor fi repartizaţi. De asemenea, familiile persoanelor decedate în accidentul produs în Muntenegru vor fi anunţate de echipe mixte formate din poliţişti şi psihologi, nouă dintre victime fiind din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj.

Citeşte şi: Bălbăiala autorităţilor române în cazul accidentului din Muntenegru. Premierul Ponta, contrazis de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi de ambasadorul României la Podgorica, Mihail Florovici, în privinţa identificării românilor decedaţi duminică

Potrivit primarului din Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, cinci dintre persoanele decedate în accidentul din Muntenegru erau din Curtea de Argeş, fiind vorba despre un fost consilier local, Nicolae Dervis, soţia acestuia, o profesoară pensionară, soţul acesteia şi tatăl unui fost consilier judeţean.

„Este vorba despre domnul fostul consilier locale de la PNL Nicolae Derviş şi de soţia sa, de ghidul excursiei, profesoara pensionară Mariana Mateescu, de soţul ei şi de tatăl fostului consilier judeţean PNL Mădălin Marinescu. Au scăpat cu viaţă, fiind internate la ORL, Ortopedie şi Neurochirurgie, trei doamne – profesoara Speranţa Nicolăescu, doamna Elisabeta Ciolacu şi doamna Marinescu, mama fostului consilier judeţean Mădălin Marinescu”, a declarat edilul.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat duminică în jurul orei 18.00, ora României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.