Ambasadorul României în Muntenegru: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi

Ambasadorul României în Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat, marţi, că trupurile tuturor celor 18 români decedaţi urmare a accidentului vor fi aduse în cursul zilei în ţară, doar şase dintre aceştia fiind însă identificaţi, iar miercuri vor sosi în România şi procurori muntenegreni. Ambasadorul contrazice, astfel, declaraţia primului-ministru, care a anunţat în şedinţa de la Guvern că toate victimele au fost identificate.

25 iun. 2013, 13:46
Ambasadorul României în Muntenegru: Doar 6 din cei 18 morţi au fost identificaţi

Ambasadorul Mihail Florovici, aflat la spitalul din Podgorica, a declarat că trupurile celor 18 români morţi urmare a accidentului de duminică vor fi aduse marţi în ţară, unde va continua identificarea acestora, la INML.

„Mâine (miercuri – n.r.) procurorii din Muntenegru vin în România. Asta e condiţia să-i luăm azi”, a mai spus ambasadorul.

Florovici a precizat că identificarea victimelor este imposibil să fie finalizată în Muntenegru, procedurile urmând să continue la Bucureşti, cu participarea procurorilor muntenegreni.

Totodată, ambasadorul a relatat că două dintre persoanele rănite i-au spus că înainte de producerea accidentului i-au cerut şoferului autocarului să circule cu viteză mai mică.

Florovici a spus că în acea zonă sunt drumuri foarte periculoase de munte şi că el are emoţii de câte ori parcurge acel traseu.

El a precizat că duminică a fost anunţat despre accident de către şeful Poliţiei Rutiere din Muntenegru, care iniţial i-a spus că ar fi vorba despre un autocar ucrainean în care s-ar afla şi români.

Florovici a spus că imediat a mers la spital, unde încă nu sosiseră răniţii şi unde a aflat că toate victimele sunt români.

Mihail Florovici a mai spus că la locul unde s-a produs accidentul a mers ataşatul de interne de la Belgrad.

În opinia ambasadorului, nu a existat nicio problemă de comunicare, el spunând că nu putea transmite în ţară informaţii incerte.

Declaraţia ambasadorului României în Muntenegru vine la câteva ore după ce premierul Victor Ponta a afirmat în şedinţa de Guvern că toate persoanele decedate în accident au fost identificate.

Am fost informaţi că acum s-a încheiat de către autorităţile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate, deci putem să trecem la procedurile legale privind anunţarea familiei„, a explicat premierul.

La câteva minute după declaraţia primului-ministru, ministrul Titus Corlăţean a declarat, la Podgorica, că procesul de indentificare a victimelor nu s-a încheiat.

„A avansat procedura de identificare, eu merg acum la întâlnirea cu primul-ministru (muntenegrean n.red.) şi o să cer acordul ca persoanele decedate parţial identificate, parţial neidentificate să fie aduse în ţară să se continue procedura”, a precizat ministrul de Externe român.