TOPUL sectoarelor cu cele mai multe blocuri REABILITATE termic în Bucureşti

Cele mai multe blocuri au fost reabilitate termic în sectorul 5 al Capitalei. Potrivit datelor furnizate RTV.NET de primărie, în acest sector au fost reabilitate termic aproape 500 de unităţi. Pe locul al doilea în topul sectoarelor Capitalei cu cele mai multe clădiri anvelopate se regăseşte sectorul 1, iar pe poziţia a treia se află sectorul 2. Pe ultimul loc în top, cu cele mai puţine blocuri reabilitate, se situează sectorul 4.

05 nov. 2012, 09:13
TOPUL sectoarelor cu cele mai multe blocuri REABILITATE termic în Bucureşti

Sectorul codaş

Ţinând cont că o reabilitare termică corectă poate însemna o economie la factura de căldură de aproximativ 50%, cei mai nefericiţi sunt locuitorii sectorului 4, unde Primăria nu a reuşit să reabiliteze termic decât 56 de blocuri.

Până în prezent, în Sectorul 4 au fost reabilitate 56 de blocuri, alte 40 fiind în curs de execuție. Investiția, în cuantum de 60 milioane de euro, este suportată în totalitate de Primăria Sectorului 4, pe următorii 4 ani, firmele de construcții fiind alese prin licitație publică„, a precizat Primăria Sectorului 4, la solicitarea ROMÂNIATV.NET.

Campionul reabilitărilor, Sectorul 5

Cele mai multe blocuri au fost izolate termic în sectorul 5 al Capitalei. Din cele 1.283 de blocuri câte numără sectorul 5 al Bucureştiului au fost reabilitate termic aproximativ 500 de unităţi. „Eram mai avansaţi cu programul de reabilitare termică, dar am avut probleme. Am început în viteză, ne-am mişcat foarte bine în 2009, dar în anul 2010 nu am reabilitat decât 4 blocuri. Dacă vor fi bani, reabilitarea termică ar putea fi finalizată în sectorul 5 într-un an, un an şi ceva. În prezent mai avem în diverse faze de construcţie în jur de 400 de blocuri„, potrivit datelor furnizate ROMÂNIATV.NET de Primăria Sectorului 5.

„Iarna va fi ca vara” în sectorul 1

Şi Primăria Sectorului 1 s-a mişcat bine în privinţa reabilitării termice a locuinţelor din sector. „În 2012, la trei ani de la debutul aplicării programului „Iarna va fi ca vara!”, în Sectorul 1 există 340 de blocuri reabilitate termic, fără costuri pentru proprietari şi cu participarea financiară majoritară a Primăriei„, arată datele Primăriei Sectorului 1, puse la dispoziţie ROMÂNIATV.NET. În acest an, Primăria Sectorului 1 continuă lucrările de reabilitare termică la alte 200 de blocuri. „Asta înseamnă că locatarii din peste 50% din blocurile din Sectorul 1 vor plăti la iarnă facturi cu până la 50% mai mici la întreținere”, mai arată Primăria Sectorului 1.

Pentru reabilitarea termică a celor 340 de imobile au fost cheltuite 100 de milioane de euro, iar pentru reabilitarea celor 200 de blocuri din acest an sunt alocați 60 de milioane de euro. În anul 2013, administrația locală a Sectorului 1 își propune reabilitarea termică a încă 200 de imobile și estimează că până la sfârşitul anului 2014 va finaliza programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1.

Locul 3 la reabilitări, sectorul 2

Sectorul 2 se află pe locul trei în topul sectoarelor cu cele mai multe blocuri reabilitate. Până în prezent au fost reabilitate 265 de blocuri, iar în programul de reabilitare pentru acest an sunt incluse încă 249 de blocuri. „Suma de bani alocată de Primăria Sectorului 2 în acest an pentru reabilitarea termică a blocurilor este de 160.547 mii de lei, iar până în prezent s-au plătit pentru lucrări de reabilitare 15.926 mii de lei”, arată datele furnizate de către Primăria Sectorului 2, pentru ROMÂNIATV.NET. Pentru anul 2013 urmează să se continue reabilitarea a 245 de blocuri, iar suma de bani prevăzută pentru aceste lucrări este de 258.709 mii de lei.

Locul 4, Primăria sectorului 6

Cu 149 de blocuri finalizate Primăria sectorului 6 ocupă locul 4 în topul celor mai reabilitate sectoare din Bucureşti. De asemenea, pentru anul 2012, Primăria Sectorului 6 are un număr maxim de 273 blocuri incluse în programul de reabilitare termică. „Blocuri la care au fost întocmite procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, împreună cu anexa cu lucrările ce mai trebuie remediate, sunt în număr de 149. Alte 97 de blocuri sunt în execuţie. În total, în sectorul 6 au fost reabilitate termic 14% din blocurile existente”, arată informaţiile primite de către ROMÂNIATV.NET de la Primăria Sectorului 6.

Locul 5, Primăria Sectorului 3

Până în prezent în sctorul 3 al Capitalei au fost reabilitate termic 61 de blocuri. „În prezent, în sectorul 3 mai sunt în lucru aproximativ 150 de blocuri. Procentul de blocuri reabilitate termic, raportat la numarul de blocuri cuprinse în program este de 14%”, potrivit datelor primite de ROMÂNIATV.NET de la Primăria sectorului 3.

Până la începutul lunii septembrie Primăria sectorului 3 a cheltuit pentru reabilitarea termică a blocurilor 46.144.448 de lei, iar în bugetul local este alocată, în acest an, suma de 212.799.800 de lei din care 28.567.560 lei dintr-un credit contractat de Primăria Sectorului 3.