Reabilitarea termică a blocurilor, în curând pe bani europeni

Reabilitarea termică a blocurilor s-ar putea face cu bani europeni. Aceasta este vestea bună. Cea rea este că locatarii vor fi obligaţi să contribuie şi ei cu o parte din sumă. Mai exact cu 20%.

RomaniaTV.net
28 mart. 2012, 14:11
Reabilitarea termică a blocurilor, în curând pe bani europeni

Comisia europeană permite ca fondurile comunitare necheltuite pe alte proiecte să fie redistribuite către reabilitarea termică a blocurilor. Potrivit ministrului Afacerilor Extrene, Ludovic Orban, pentru a beneficia de aceşti bani locatarii trebuie să contribuie cu 20 la sută din valoarea lucrărilor. Sumele pot ajunge chiar şi la 5.000 de euro, de apartament. Vestea îi nemulţumeşte deja pe proprietari.

În Capitală, reabilitarea se face pe banii primăriilor de sector. Ce-i drept, lucrările au mers destul de greu, iar autorităţile dau vina unele pe altele.

„Ministerul nu ne-a dat jumătatea pe care trebuia să ne-o dea. Am hotărât să preluăm noi şi costurile ministerului şi am avut dreptate pentru că nici în 2010, nici în 2011, ministerul nu ne-a dat vreun leu pentru reabilitare termică”, a declarat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, potrivit România TV.

„Bugetul de stat momentan nu permite acoperirea tuturor cererilor pe care le primim din partea cetăţenilor, nici bugetele locale”, a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În trei ani, doar 500 de blocuri au fost reabilitate, mult prea puţine decât estimările făcute de autorităţi.