SUBIECTE BACALAUREAT 2012. Vezi BAREMUL DE CORECTARE LA ROMÂNĂ

Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2012. Subiectele nu le-au fost însă pe placul tuturor. Unii dintre ei nu şi-au adus aminte nici măcar începutul poeziei "Luceafărul".

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 14:23
SUBIECTE BACALAUREAT 2012. Vezi BAREMUL DE CORECTARE LA ROMÂNĂ

În prima parte au avut un text din „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu I. Caragiale cu 9 cerinţe. Pentru 30 de puncte ei au avut să numească sinonime, să explice rolul cratimei în secvenţa „s-o ajut”, să construiască un enunţ în care se foloseşte o locuţiune care să conţină substantivul „inimă”, să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul citat, să precizeze două motive literare identificate în text, să prezinte valoarea expresivă a verbelor la timpul imperfect din text, să ilustreze cu exemple, din text, două trăsături ale genului epic şi să comenteze în şase-zece rânduri o secvenţă din text.

La subiectul II au avut să scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre calităţile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost”.

La ultimul subiect au avut să realizeze un eseu de două- trei pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.

VEZI SUBIECTELE LA BACALAUREAT 2012 PROBA DE LIMBA SI LITERATURA ROMÂNĂ – SCRIS

Ministerul Educaţiei a publicat luni şi BAREMUL DE CORECTARE PENTRU PROBA DE LIMBA SI LITERATURA ROMÂNĂ – SCRIS