Declaraţia incredibilă a lui Radu Stroe: „Germania a pierdut ocazia să tacă”

Ministrul de Interne Radu Stroe a reacţionat luni la afirmaţiilee făcute de omologul său german pe tema Schengen, făcând o declaraţie şoc. "Germania a pierdut ocazia să tacă", a declarat Radu Stroe, după ce ministrul de interne german a spus că ţara sa se va opune aderării României la Schengen. 

04 mart. 2013, 08:39
Declaraţia incredibilă a lui Radu Stroe: „Germania a pierdut ocazia să tacă”

„Germania a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI. Păcat”, a comentat Radu Stroe la o emisiune TV.  

„La MAI există o vorbă: trebuie să păstrezi limita legitimei apărări. Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat. Noi am făcut ce trebuia pentru a intra în Schengen. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen” a adăugat Stroe.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a reacţionat dur la declaraţiile miniştrilor Radu Stroe şi Titus Corlăţean. „Vad ca tot guvernul e in razboi cu Europa. Si in special cu Germania. Hai ca poate iese si ministrul apararii sa rezolvam problema. Cat de penibili sunt!”, a scris consilierul prezidenţial pe Facebook.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că miniştrii de Interne şi Externe, Radu Stroe, respectiv Titus Corlăţean nu ar trebui criticaţi pentru declaraţiile legate de eventuala amânare a primirii României în spaţiul Schengen, deoarece sarcina miniştrilor este să apere cu fermitate interesele României.

Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.

Dacă cele două ţări vor cere la Consiliul JAI un vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto, a spus acesta.

Hans Friedrich a precizat în termeni duri că Germania nu este „refugiul” imigranţilor est-europeni care caută să profite de ajutoarele sociale ale Germaniei şi altor ţări din Europa Occidentală.”Cei care caută să profite de ajutoarele sociale nu au ce căuta în Germania”, a spus ministrul.

Hans Friedrich a respins şi ideea unei aderări parţiale adică marină şi aeriană (porturi maritime şi aeroporturi) la Schengen.  „Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul”, a fost concluzia ministrului german de Interne.

Înaintea acestei declaraţii, un conflict politic a izbucnit şi în ţară, între Victor Ponta, care spune că, dacă România va fi amânată iar, Schengenul nu va mai fi o prioritate, şi Traian Băsescu care crede că trebuie să urmărim în continuare acest obiectiv. 

Totul a pornit de la declaraţia ministrului de externe Titus Corlăţean, care a spus că România ar putea să nu mai fie interesată de Schengen dacă decizia este amânată din nou. Administraţia prezidenţială a reacţionat aspru, avertizându-l pe şeful diplomaţiei să nu mai facă declaraţii de acest gen. 

Victor Ponta a declarat că Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen.

„Cine a înţeles că nu vrem să mai intrăm în Schengen are minte puţină.Noi vrem să intrăm în Schengen. Eu am spus altceva. Am spus un lucru, pe care ar trebui să-l ştie chiar şi cei care nu înţeleg limba română, şi anume că proiectele României pe plan european sunt multe altele şi nu o să mai începem orice discuţie, cu orice prim-ministru, cu orice ambasador, de la problema Schengen”, a declarat Victor Ponta, după afirmaţiile ministrului german.

El a adăugat că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură şi vorbesc de rău România” pe la Bruxelles şi Berlin şi „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.

Comunicat de presă MAI-MAE: România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen

Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părţi din guvernul creştin-democrat” din PPE, din care face parte şi PDL.

„În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL”, a declarat Corlăţean duminică seară.