Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet într-un dosar privind fraude fiscale

Fostul preşedinte ANAF Sorin Blejnar şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg au fost audiaţi la Parchet în legătură cu dispariţia unei persoane. Este vorba de fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta. Soţia lui Marta a anunţat dispariţia bărbatului său vineri şi a declarat că nu l-a mai văzut pe acesta din 21 mai. Marta este implicat într-un caz privind retragerea din România a zeci de milioane de euro, bani proveniţi din rambursări de TVA. Sumele ar fi fost scoase din ţară prin intermediul mai multor persoane, printre care şi Elan Schwartzenberg.

RomaniaTV.net
28 mai 2012, 18:59
Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet într-un dosar privind fraude fiscale

Anchete la nivel înalt în rândul oamenilor de afaceri din România. Zeci de milioane de euro, sume provenite din rambursări de TVA au fost scoase din ţară prin intermediul mai multor persoane, printre care şi al omului de afaceri Elan Schwartzenberg. La toate acestea complice s-ar părea că a fost nimeni altul decât fostul şef ANAF, Sorin Blejnar.

Sorin Blejnar a fost audiat luni la Parchet, în jurul orei 16.00. Trei ore au durat şi audierele lui Elan Schwartzenberg acum câteva zile. Este vorba de un caz legat de fraude fiscale în valoare de zeci de milioane de euro.

Reţeaua se baza pe oameni de afaceri ca Elan Schwartzenberg sau Said Baaklini care scoteau sume uriaşe din ţară prin rambursare de TVA, prin anumite firme înfiinţate cu acest scop. Cei doi primeau un procent din valoarea acestor sume, fiind vorba de milioane de euro.

Codruţ Marta a fost propus de Elan Schwartzenberg să conducă Consiliul Administrativ la Realitatea Media.

Servicii secrete străine au transmis autorităţilor române informaţii despre aceste operaţiuni, unele dintre ele desfăşurate la Monaco, acolo unde Elan Schwartzenberg locuieşte.

Said Baaklini este celebru pentru o operaţiune de rambursare de TVA de la UCM Reşiţa către un stat african, printr-un export de motoare cu o valoare supraevaluata. În acest caz s-a implicat personal Sorin Blejnar, care a sunat la fabrica din Reşiţa să-i prevină pe cei de acolo ca actele financiare nu sunt bine făcute.

România TV a încercat să-i contacteze atât pe Sorin Blejnar, cât şi pe Elan Schwartzenberg. Niciunul dintre ei nu a răspuns.