Şeful CNAS: Decizia de desfiinţare a CAS judeţene este politică şi asumată de ministrul Nicolăescu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu, apreciază afirmaţia ministrului Eugen Nicolăescu privind desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate ca fiind o 'declaraţie şi intenţie politică asumată de domnia sa'.

RomaniaTV.net
12 mart. 2013, 12:34
Şeful CNAS: Decizia de desfiinţare a CAS judeţene este politică şi asumată de ministrul Nicolăescu

„Nu are nici o analiză, nici un studiu de impact, iar decizia va fi politică, pe baza unui proiect asumat de guvern”, a afirmat Doru Bădescu, citat de Agerpres.

În opinia sa, nu este nici „momentul prielnic” pentru această decizie, întrucât se apropie data de 1 aprilie şi începe perioada de contractare iar activitatea în casele judeţene de asigurări de sănătate va fi focalizată asupra acestui subiect.

„Aş ruga personalul din case să-şi facă treaba conform fişei postului”, a făcut apel preşedintele CNAS.

În legătură cu angajaţii, Bădescu a spus că numărul maxim aprobat este de 3.281 posturi bugetate prin bugetul din 2012, iar la sfârşitul anului 2012 numărul angajaţilor era de 3.020. CNAS şi casele judeţene au dreptul la 3% cheltuieli de administrare din fondul de asigurări de sănătate, a precizat el.

În 2012 cheltuielile de personal au fost în sumă de 134 milioane lei, reprezentând 1,2% din fondul de asigurări, iar în 2013 suma alocată este de 152 milioane, adică 1,52% din fondul de asigurări.

„Această regionalizare trebuia discutată după o analiză administrativ-financiară, după regionalizarea care ar avea loc la nivelul ţării, altfel, poate duce la nemulţumiri şi convulsii sociale ale asiguraţilor”, a susţinut preşedintele CNAS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.