Scandalul imaginilor „Boc gol puşcă”: CNA a decis întreruperea emisiei Antenei 1, în prime time

Măsuri drastice după scandalul difuzării imaginilor în care Emil Boc apare dezbrăcat într-o sală de sport. CNA a decis joi sancţionarea postului de televiziune Antena 1 cu întreruperea emisiei pentru 10 minute, în intervalul 19.00 – 19.10. Membrii Consiliului au luat hotărârea cu unanimitate de voturi, considerând că fostului premier i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 08:18
Scandalul imaginilor „Boc gol puşcă”: CNA a decis întreruperea emisiei Antenei 1, în prime time

CNA a decis, joi, să suspende emisia postului Antena 1 pentru o durată de 10 minute, în intervalul 19.00-19.10, din cauza emisiunii „Un show păcătos”, unde a fost difuzată o înregistrare în care Emil Boc apare nud.

Sancţiunea de întrerupere a emisiei a fost propusă de Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, şi a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului.

De asemenea, CNA a decis să amendeze şi OTV cu 200.000 de lei – amenda maximă posibilă, pentru că a preluat imaginile cu Boc gol, difuzându-le în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”.

Este un caz, probabil, cel mai grav cu care ne-am confruntat. Este o încălcare clară  a legislaţiei privind dreptul persoanei la propria imagine. Sub masca unui interes public justificat, practic se lezează dreptul domnului Emil Boc la viaţă privată. A fost încălcarea cea mai gravă din ultimul timp”, a declarat preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

El a precizat că Antena 1 îşi va întrerupe emisia în ziua în care va primi decizia CNA. „Dacă mâine primesc textul (n.r. – VINERI), atunci mâine seară”, a arătat Popescu.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, în cele 10 minute cât va fi întreruptă emisia Antena 1, pe post va fi difuzat un text pe care CNA îl va redacta şi în care va explica publicului de ce a luat această decizie şi ce puncte ale legislaţiei au fost încălcate de televiziune prin difuzarea înregistrării în care Emil Boc apare nud.

Nu este pentru prima dată când Antena 1 va avea emisia oprită pentru 10 minute. În anul 2010, emisia televiziunii a mai fost suspendată de CNA, timp de 10 minute, din cauza emisiunii „Acces Direct”, prezentată la momentul respectiv de Mădălin Ionescu, în care au fost prezentate materiale cu tentă sexuală care implicau copii.

Cum s-au apărat cei de la Antenă, cum au atacat membrii CNA

În şedinţa CNA, directorul general al Antena TV Group, Adrian Nanulescu, a susţinut că „prezentarea în cadrul emisiunii a imaginilor ce-l reprezintă pe premierul Emil Boc, dezbrăcat, în vestiarul unei săli de sport, a fost motivată de convingerea realizatorului exprimată în repetate rânduri pe parcursul emisiunii ca protejarea primului ministru şi, în general, a demnitarilor este o problemă de siguranţă naţională si de interes public general”, transmite paginademedia.ro

„În ceea ce priveşte difuzarea respectivelor imagini neblurate şi în mod repetat pe tot parcursul emisiunii acesta a reprezentat o eroare asumată de către realizatorul emisiunii, care va fi analizată în vederea aplicării unor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât postul nostru nu încurajează astfel de abordări. Ceea ce s-a intamplat a scapat un pic de sub controlul nostru. Cei responsabili de respectarea responsabilitatilor au fost sanctionati. Mai mult, am inceput un demers al procedurilor interne pentru a controla mai bine astfel de chestiuni, astfel incat ele sa nu mai scape”, a spus Nanulescu, potrivit sursei citate.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a arătat că difuzarea imaginilor de către Antena 1 nu are nici o scuză. „Eu vreau să spun că nu găsesc nicio scuză pentru ce ați făcut. Am urmarit o parte din emisiunea de a doua zi, si am văzut că nu există nicio scuză. Dan Capatos spunea că lucrează într-un trust unde libertatea de exprimare este 100%. Ați încălcat dreptul la viață privata fără niciun regret”, a spus Iorga.

În schimb, Dan Capatos a susţinut că i se pare „o ipocrizie să punem imaginile în blur, pentru că toată lumea şi-ar fi imaginat ce se vede acolo. „Acele imagini sunt de interes public. Daca premierul ajunge intr-o situație atât de jenantă, cand este păzit de oameni plătiți din banii noștri, imaginați-vă ce se va întâmpla cu noi”, a spus Capatos.

„Este probabil cazul cel mai grav, este o încălcare foarte gravă privind dreptul la propria imagine și protecția demnității umane, sub masca interesului public. Este lezat dreptul la propria imagine a domnului Emil Boc”, a declarat şi preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Imaginile prezentate luni seară la postul de televiziune Antena 1 au fost filmate în vestiarul în care Emil Boc se schimba după ce a ieşit de la fitness. Imaginile au fost comentate, luni seară, în direct la Antena 1 de liderul PNL, Crin Antonescu.

Raluca Turcan, şefa Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a criticat CNA pentru că nu a luat atitudine mai repede şi a declarat că va convoca şi comisiile din Parlament pentru o discuţie legată de imaginile în care apare Emil Boc.

Şi asociaţiile de jurnalism au sesizat CNA şi au spus că difuzarea acestor imagini discreditează ideea de jurnalism.

VEZI CE A SPUS GIGI BECALI DESPRE IMAGINILE CU EMIL BOC

Întrebată de România TV despre cum ar trebui să reacţioneze fostul premier faţă de imaginile nud difuzate la emisiunea „Un show păcătos ” de pe Antena 1, jurnalista Andreea Pora a afirmat că o eventuală acţiune în justiţie împotriva lui Dan Capatos şi a emisiunii sale „nu ar face decât să complice si mai mult lucrurile”.

Deşi Capatos a adus ca motiv „producerea unei breşe în protecţia unui demnitar”, atunci când şi-a apărat gestul de a difuza pe post acele imagini indecente, Pora a susţinut că este „o scuză lamentabilă, pentru a ascunde o comandă politică”. Jurnalista a adăugat că, în acest fel, postul de televiziune cu pricina încearcă să creeze „false piste, pentru a îndepărta scandalul”.

„Antena 1 ar fi trebuit să refuze. Sunt reguli elementare de deontologie profesională (…) iar oamenii ar trebui să se delimiteze de acest scandal (…) şi politicienii să nu comenteze. În străinătate, politicienii, chiar şi un aspirant la o funcţie politică, se abţin să intre în asemenea mizerii. Plăcerea politicii pe gaura cheii înseamnă folosirea politicii în scop murdar. Rivalitatea politică şi inconştienţa sunt singurele explicaţii”, a mai comentat jurnalista, adăugând că „ura politică merge până la gesturi iresponsabile. În străinătate, într-un asemenea caz, persoana respectivă (care a provocat scandalul, n.r.) ar fi fost exclusă”.

Întrebată şi dacă ar fi cazul să se schimbe legea presei, jurnalist Andreea Pora a afirmat că este mai degrabă cazul „să se schimbe presa, pentru că e greu s-o reglementezi cu legea-n mână, iar o suprareglementare ar putea să limiteze libera informaţie”.

În opinia jurnalistei, legea ar trebui schimbată în aşa fel, încât „asemenea abateri să fie pedepsite cu suspendarea postului respectiv pe o perioadă de timp. Aşa vor înţelege să respecte nişte legi „de presă care funcţionează în toată lumea.