Salonul de Carte de la Paris, inaugurat joi: Peste 50 de autori români sunt prezenţi la eveniment

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va inaugura joi după amiază Salonul cărţii de la Paris, aflat la cea de-a 33-a ediţie, la care România este ţară invitată de onoare.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 08:55
Salonul de Carte de la Paris, inaugurat joi: Peste 50 de autori români sunt prezenţi la eveniment

Salonul îşi deschide porţile la ora locală 17.00 şi durează până luni 25 martie 2013. Peste 50 de autori români vor participa la evenimentele programate la Salonul cărţii, reprezentând toate genurile literare: de la poezie la dramaturgie, de la bandă desenată la eseu şi roman. Mulţi dintre ei vor avea sesiuni de autografe la Pavilionul României, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Institutul Cultural Român.

Pavilionul României este anul acesta vedetă a Salonului cărţii de la Paris. Cu un design spectaculos, el măsoară 400 de metri şi va cuprinde o librărie şi un spaţiu de dezbateri.

Compania FNAC, partenerul Salonului cărţii, în colaborare cu librăriile Cărtureşti, pun la dispoziţia publicului peste 1000 de titluri în limba română şi peste 600 de titluri de autori români în limbă franceză. Sunt programate peste 60 de evenimente – dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale – la Pavilionul României, la standul Centrului naţional al cărţii, standul Institutului Francez şi pe cele trei scene ale salonului.

Participarea la Salonul cărţii de la Paris în calitate de ţara invitată de onoare este o premieră pentru promovarea pe plan internaţional a României şi a literaturii române, notează ICR.

Acesta este cel mai mare Salon de carte european destinat publicului larg. Acest eveniment este de asemenea o ocazie extraordinară pentru profesioniştii lumii editoriale din România să îşi întâlnească omologii din Franţa şi alte state pentru a dezvolta colaborările. Astfel, Institutul Cultural Român în parteneriat cu Institut Français şi BIEF – Biroul Internaţional al Editorilor Francezi sprijină deplasarea la Paris a unor reprezentanţi ai editurilor române şi a distribuitorilor români de carte.

Concertul inaugural al României la Salonul cărţii va avea loc joi 21 martie la ora 21.30, pe Scena mare a Salonului. Marius Preda Quartet o invită pe scenă pe Anne Ducros pentru un concert de jazz cu accente de ţambal. De asemenea, la Ambasada României din Paris va avea loc un concert al sopranei Teodora Gheorghiu la care sunt invitaţi membri ai corpului diplomatic prezenţi în capitală Franţei. Acest concert este oferit de Primăria Capitalei prin CreArT a Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.