Mircea Cărtărescu protestează faţă de politica dusă la ICR de directorul Andrei Marga

Scriitorul Mircea Cărtărescu a explicat pentru AFP de ce nu participă la Salonul de Carte de la Paris. "Este un protest", spune el, faţă de politica dusă la Institutul Cultural Român de directorul Andrei Marga, scrie rfi.ro.

20 mart. 2013, 12:14
Mircea Cărtărescu protestează faţă de politica dusă la ICR de directorul Andrei Marga

Mircea Cărtărescu vorbeşte într-un interviu pentru AFP despre „momentele dramatice” trăite de cultura românească în ultimele luni.

Absenţa mea de la Salonul de Carte din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece (…), cultura trăieşte şi ea momente dramatice”, explică scriitorul.

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost numit în fruntea ICR în 2012 şi a modificat imediat misiunea Institutului, transformând-o în „păstrarea identităţii naţionale” a ţării. Până atunci, ICR luptase pentru promovarea artiştilor independenţi, mai scrie rfi.ro.

„La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceauşescu. Sunt oameni (…) care proferează injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanţi artişti români, care au pornit un război împotriva intelectualilor români cei mai cunoscuţi”, spune Cărtărescu pentru AFP.

Andrei Marga a spus anul trecut despre Cărtărescu că ar fi fost privilegiat de fost conducere ICR şi că lista de autori propuşi editurilor a fost subiectivă. Scriitorul român spune că actuala conducere a ICR i-a negat sistematic rolul de mesager al culturii româneşti în străinătate, prin diverse atacuri la adresa lui.

Cărtărescu s-a referit şi la vizita premierului Victor Ponta la Salonul de Carte de la Paris ca la un motiv în plus pentru care şi alţi scriitori „cu demnitate” să refuze participarea la acest eveniment, scrie Mediafax. „Culpa morală a acestui om care şi-a copiat lucrarea de doctorat de la alţii va păta iremediabil faţa culturii româneşti„, spune Cărtărescu pentru AFP.

Între timp, premierul Ponta a renunţat să mai participe la Salonul de Carte din Paris, unde România este invitat de onoare, România urmând să fie reprezentată de către ministrul Culturii. 

Numele lui Cărtărescu apare alături de alte nume ale unor intelectuali români celebri – Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Neagu Djuvara – care au refuzat să participe la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se desfăşoară de vineri până luni şi la care România este ţară invitată de onoare.