Primul strămoş al omului, Purgatorius, arăta ca o veveriţă

Un nou studiu susţine că primul strămoş al omului, cea mai veche şi primitivă primată cunoscută până acum, denumită Purgatorius, arăta ca o veveriţă.

RomaniaTV.net
21 oct. 2012, 10:52
Primul strămoş al omului, Purgatorius, arăta ca o veveriţă

Cercetătorii au descoperit noi fosile ale lui Purgatorius, ce înfăţişează un animal micuţ, agil, care îşi petrecerea mare parte a timpului mâncând fructe şi urcându-se în copaci. Până acum mai fuseseră găsiţi doar dinţi ai creaturii preistorice.

„Oasele de la călcâie arată că avea o articulaţie mobilă, precum a primatelor din ziua de azi şi că trăia în copaci„, a declarat pentru Discovery News co-autorul studiului Stephen Chester, paleontolog la Universitatea Yale.

„Această mobilitate îi permitea să îşi rotească piciorul în direcţii diferite, se ajusta diverselor unghiuri ale copacilor”, a mai spus Chester.

Chester a realizat studiul împreună cu colegii săi Jonatha Bloch de la Florida Museum of Natural History şi William Clemens, profesor la Universitatea California.

Cercetătorii cred că oasele specializate de la călcâie ale lui Purgatorius au avut un rol important în succesul evoluţionar al primelor primate.

„Noile fosile susţine idea că primele 10 milioane de ani ale evoluţiei primatelor au avut loc într-o perioadă intensă de diversificare a plantelor înfloritoare, dezvoltând abilitatea de a se sui în copaci pentru a culege fructe”, a spue Bloch.

Purgatorius a trăit în Pleocen, imediat după extincţia dinozaurilor non-aviari, când a început dominaţia mamiferelor. Se crede că animalul era mic şi maro şi avea o coadă stufoasă.