O nouă teorie: Oamenii moderni nu sunt înrudiţi cu neanderthalienii

Oamenii moderni nu sunt înrudiţi cu neanderthalienii, cum se credea până acum, au descoperit oamenii de ştiinţă.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 10:21
O nouă teorie: Oamenii moderni nu sunt înrudiţi cu neanderthalienii

Asemănările dintre ADN-ul oamenilor moderni şi neanderthalieni se datorează unui strămoş comun, şi nu împerecherii între specii, arată un nou studiu.

Echipa de la Universitatea Cambridge a publicat noua teorie săptămâna aceasta, în revista PNAS.

În trecut, se credea că împerecherea între cele două specii era des întâlnită, explicând astfel genomul nostru comun. Noua teorie propune, însă, o altă explicaţie.

Biologii evoluţionari dr. Anders Eriksson şi dr. Andrea Manica de la Universitatea Cambridge au descoperit că ADN-ul comun al oameilor moderni şi al neanderthalienilor – între 1-4% – vine, de fapt, de la un strămoş comun.

Cei doi cercetători cred că acest lucru poate fi explicat prin faptul că ambele specii provin dintr-o populaţie izolată geografic, cel mai probabil în Africa de Nord, având un strămoş comun acum circa 300.000-350.000 de ani în urmă.

Un grup s-a mutat în nord şi a devenit strămoşul neanderthalienilor, în urma unei migraţii din Africa în Eurasia, iar al doilea grup s-a mutat în sud, devenind populaţia care a dat naştere la oamenii moderni, homo sapiens, ce au venit din Africa, în urmă cu circa 70.000 de ani.

„Chiar dacă ar fi avut loc împerecheri între specii, probabil au fost puţine şi nu au avut impact asupra oamenilor din ziua de azi”, a declarat dr. Manica.

Răspândirea habitatului:

1. Oamenii moderni

2. Neanderthal

3. Alte specii de hominizi