Ponta a anunţat noii miniştri: Andronescu la Educaţie, Haşotti la Cultură

Premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite miercuri Preşedinţiei propunerile de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei şi a lui Puiu Haşotti pentru funcţia de ministru al Culturii.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 11:22
Ponta a anunţat noii miniştri: Andronescu la Educaţie, Haşotti la Cultură

Ponta a făcut anunţul la ceremonia instalării lui Sorin Oprescu ca primar al Capitalei. Primul-ministru a spus că nu a primit încă un răspuns de la Preşedinţie legat de momentul în care va avea loc depunerea jurământului de către cei doi noi miniştri.

Puiu Haşotti a fost propus pentru funcţia de ministru al Culturii, în locul lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil, a anunţat, marţi seara, liderul PNL, Crin Antonescu. „După retragerea lui Mircea Diaconu, care, subliniez, a fost numai decizia lui, PNL îl propune premierului Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Culturii pe Puiu Haşotti, profesor universitar şi membru al Comisiei de Cultură în mai multe legislaturi în Parlamentul României”, a declarat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Puiu Haşotti s-a declarat onorat de încrederea acordată de liberali de a prelua acest portofoliu şi a precizat că în timpul mandatului său intenţionează să apeleze la toţi predecesorii, indiferent de culoarea politică a acestora. ”Îmi pare foarte rău pentru Mircea Diaconu, pe care îl găsesc o victimă şi aş vrea să spun că această onorantă funcţie este şi rezultatul muncii colegilor mei de la PNL – filiala Constanţa şi le mulţumesc tuturor pentru sprijin. (…) Evident că este o misiune grea (n.r. – funcţia de ministru al Culturii) pe care o am, ştiu ce mă aşteaptă, am şi o anumită experienţă în domeniu. (…) Voi apela la toţi cei care mă pot ajuta, la toţi predecesorii mei, fără deosebire faţă de apartenenţa lor politică”, a precizat liderul senatorilor PNL într-o intervenţie la Antena 3, citat de Agerpres.

În vârstă de 59 de ani, Puiu Haşotti este liderul grupului PNL din Senat şi vicepreşedinte al formaţiunii liberale. El a fost deputat în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004, iar din 2004 este senator. Puiu Haşotti este membru al Comisiei de cultură din Senat.

În perioda 1976-1996, Haşotti a fost, pe rând, muzeograf, muzeograf principal, cercetător principal. De asemenea, în perioada 1990-1995, el a fost consilier la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură Constanţa. Din 1990, Haşotti este şi lector şi conferenţiar la Facultatea de Istorie a Universităţii Ovidius Constanţa. Puiu Haşotti este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, iar din anul 1995 este doctor în ştiinţe istorice.

Dacă va accepta propunerea, Puiu Haşotti îl va înlocui pe Mircea Diaconu, nevoit să renunţe la postul de ministru al Culturii după ce a fost declarat definitiv incompatibil. Instanţa supremă a respins, marţi, recursul acestuia privind hotărârea prin care ANI a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului Nottara.

La Ministerul Educaţiei preia conducerea cu drepturi depline Ecaterina Andronescu, care îl înlocuieşte pe Liviu Pop care a fost ministru la Educaţie cu titlu interimar, după ce Ioan Mang a demisionat în urma unui scandal de plagiat.

Ecaterina Andronescu a avut în Ministerul Educaţiei, mai întâi, funcţia de secretar de stat pentru învăţământ superior, în intervalul 1995-1996. Apoi, în perioada 2000-2003, a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării, dar nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit fiind revocată de premierul de atunci Adrian Năstase, în iunie 2003.

Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educaţiei, în 2008, în Guvernul format de PDL şi PSD, părăsind funcţia odată cu plecarea social-democraţilor de la guvernare.

Ecaterina Andronescu este de 16 ani parlamentar, fiind deputat în legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 şi senator în actuala legislatură. Ea este vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat.