Pădurile din România, prea mici pentru numărul de urşi. Vezi ce soluţie au găsit autorităţile

Defrişările masive din ultimii ani, coroborate cu înmulţirea animalelor, a făcut ca acestea să coboare tot mai des în zonele civilizate, în căutare de hrană. Vânarea urşilor este interzisă în România prin lege, astfel că surplusul de animale va fi "recoltat".

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 12:45
Pădurile din România, prea mici pentru numărul de urşi. Vezi ce soluţie au găsit autorităţile

În pădurile din România există peste 6.000 de urşi, în condiţiile în care, ţinând cont de dimensiunea habitatelor rămase, ar trebui să existe doar 4.000 de animale.

Astfel, prin suprapopularea pădurilor se poate explica faptul că urşii au început să coboare tot mai des după hrană în sate sau oraşe.

Cum vânătoarea este, însă, interzisă prin lege, directorul general al Romsilva foloseşte termenul de „recoltare”. Recoltarea urşilor se face prin derogare de la legea care protejează aceste animale. Nu toţi cei 2.000 de urşi care sunt „în plus” pot fi recoltaţi deodată, acest lucru urmând să se facă treptat, în funcţie de mai multe criterii.

Cei mai mulţi urşi sunt în Harghita, Covasna, Braşov, Argeş şi Mureş. Urşii au atacat de mai multe ori în ultima perioadă. În Dâmboviţa două persoane au fost ucise de urs iar alte două au fost rănite; în Argeş două persoane au fost de asemenea rănite, iar în Covasna, Cluj şi Suceava mai multe animale au fost ucise de urşi.