Ministrul Agriculturii: Este posibil ca la porumb şi floarea soarelui să avem pierderi VIDEO

Speriaţi de secetă, producătorii cer declararea stării de urgenţă. Ministrul agriculturii îi linişteşte pe fermieri, deşi situaţia este destul de gravă. Seceta a compromis mare parte din culturile din acest an. La grâu producţia este mai mică cu 15 la sută faţă de anul trecut. Situaţie mult mai gravă este la porumb şi floarea-soarelui.

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 10:25
Ministrul Agriculturii: Este posibil ca la porumb şi floarea soarelui să avem pierderi VIDEO

Seceta îi aduce în pragul falimentului pe micii fermieri. Mii de hectare de culturi sunt deja compromise, iar agricultorii se tem că nu vor scoate nici măcar ce au investit. Mai mult, din cauza caniculei prelungite, mii de oameni au rămas fără apă în fântâni.

Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, chiar dacă producţia de anul acesta este mai mică decât cea din anul trecut nu este o situaţie care să alarmeze că România nu îşi va putea asigura în perioada următoare necesarul de hrană.

„În anul 2012 exporturile sunt mai mici decât anul trecut, ceea ce ne face să credem că necesarul pe piaţa românească nu va fi afectat sub nicio formă. Toată producţia de grâu este încă în ţară, iar din câte ştiu s-au exportat doar 200.000 de tone. Într-adevăr, din cauze pe care nu le putem controla, este posibil ca la porumb şi floarea soarelui să avem pierderi ceva mai mari în acest an”, a spus Constantin.

Ca productivitate, datele prezentate de ministru agriculturii arată o producţie de grâu pentru anul 2012 de 2,6 tone pe hectar, în timp ce anul trecut aceasta a fost de 3,5 tone la hectar, potrivit Mediafax.

Întrebat cum explică faptul că anul trecut Tabără, la acea dată ministru al Agriculturii, a anunţat o producţie de grâu de 7 milioane de tone, Constantin a răspuns că statistica Ministerului Agriculturii arată că producţia a fost de 5,7 milioane tone.

„Dacă a anunţat domnul Tabără 7 milioane de tone, înseamnă că 1,3 milioane de tone le-a băgat dânsul în altă parte. Producţia care există în statisticile ministerului este de 5,7 milioane de tone de grâu”, a spus el.

România ar putea beneficia în viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 de fonduri structurale pentru reabilitarea sectorului de irigaţii, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.