Macovei: Subordonarea Parchetelor sub autoritate parlamentară este catastrofală

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a calificat sâmbătă drept "catastrofală" o subordonare a Parchetelor sub autoritate parlamentară.

RomaniaTV.net
06 oct. 2012, 11:48
Macovei: Subordonarea Parchetelor sub autoritate parlamentară este catastrofală

„Subordonarea Parchetelor sub autoritate parlamentară este catastrofală. Mai atârnă o piatră de moară la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, mai atârnă o piatră de moară la recâştigarea încrederii în România şi îi aduc aminte (primului-ministru – n.r.), pentru că se pare că habar nu are nici asta, că o astfel de propunere încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, care este esenţa democraţiei. Puterea judecătorească este independentă şi este o putere în stat. Parlamentul este o altă putere în stat independentă. Este foarte simplu şi foarte clar”, a declarat Macovei, la reuniunea aleşilor locali ai PDL, care are loc la Braşov.

Ea a susţinut că USL ar urmări să preia Justiţia. „Deci a spus din nou o prostie, o nouă gafă şi iar ne-a făcut de râs, pentru că nu a spus-o aşa singur în cameră sau în baie, a spus-o la o reuniune cu prim-miniştrii din alte state europene şi ne-a arătat încă o dată că scopul a tot ce face USL este să preia Justiţia. Acum încearcă prin Parlament, în condiţiile în care în Parlament sunt peste 20 de oameni trimişi în judecată”, a adăugat Monica Macovei, potrivit Agerpres.

Democrat-liberala a amintit că ultimele solicitări de trimitere în judecată au fost pentru foştii miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

„USL respinge cererile de cercetare pentru cei doi foşti miniştri. Deci este împotriva Justiţiei. Pe scurt declaraţia primului-ministru este o gafă şi o mare problemă ridicată în continuare împotriva credibilizării României. Ne strică tot ce am construit în aceşti 20 de ani”, a concluzionat Monica Macovei.

Serviciile de informaţii şi Consiliul Superior la Magistraturii trebuie supuse unui control parlamentar strict, a declarat, vineri, la Bratislava, premierul Victor Ponta, precizând însă că nu are ce să le reproşeze şefilor SRI şi SIE, George Maior, respectiv Teodor Meleşcanu.