Fără căldură în prag de iarnă. Mii de familii, trăiesc la limita sărăciei

Nici nu au venit bine temperaturile scăzute, că mulţi se gândesc deja cu groază la cum vor rezista în această iarnă. În oraşul Orşova, din Mehedinţi, nu există încălzire centralizată, iar la Arad, chiar dacă oraşul are sistem centralizat de încălzire, pensionarii spun că nu îşi vor permite să plătească preţul gigacaloriei.

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 06:21
Fără căldură în prag de iarnă. Mii de familii, trăiesc la limita sărăciei

La Arad, deşi există sistem centralizat de încălzire, oamenii spun că nu vor face faţă in acest an cheltuielilor, mai ales că preţul gigacaloriei a crescut. „Vai de capul nostru. Anul trecut am stat în frig. Am stat în frig şi avem repartitoare, dar mă încălzesc cu ţevile. Am plătit 70 de lei pe lună”, a spus o pensionară.

În această iarnă, la Arad, oamenii vor plăti 290 de lei per gigacalorie.

Citeşte şi: Oprescu îi linişteşte pe bucureşteni. Căldura NU se scumpeşte ÎNCĂ

În Orşova, peste 10.000 de localnici nu au căldură la calorifere şi nici apă caldă. Pentru cea mai mare parte dintre aceşti oameni, soba cu lemne este sursa de căldură. Oamenii îşi depozitează lemnele fie în casă, fie in magazii improvizate în spatele blocurilor.

Cei mai mulţi dintre ei trăiesc la limita sărăciei, iar cel mai grav este că nici nu pot beneficia de subvenţia acordată de Guvern, pentru că ajutorul se acordă doar celor care primesc căldură de la un sistem centralizat.

„Iată că in 2012 nu este soluţionată această problemă şi vă săpun concret, nu se poate realiza decât cu sprijin guvernamental, cu fonduri necesare pt realizarea unor microcentrale de bloc”, a declarat Constantin Negulescu, viceprimar Orşova

Locuitorii din Orşova trăiesc de 22 de ani fără căldură şi apă caldă.