Există prietenie între bărbaţi şi femei? Vezi ce se poate ascunde în spatele unei asemenea relaţii

Prietenia dintre bărbaţi şi femei a fost mereu un subiect sensibil. Cei care privesc din afară o astfel de relaţie sunt convinşi că între cei doi trebuie să fie ceva mai mult decât arată sau decât realizează, iar cei implicaţi într-o asemenea prietenie susţin sus şi tare că relaţia solidă dintre ei nu are nicio legătură cu atracţia sexuală. O echipă de cercetători s-a hotărât, prin urmare, să facă lumină şi a realizat un studiu pe această temă.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 12:15
Există prietenie între bărbaţi şi femei? Vezi ce se poate ascunde în spatele unei asemenea relaţii

Prietenia dintre un bărbat şi o femeie are la bază atracţia sexuală. Asta dacă îi întrebi pe bărbaţi şi le promiţi că răspunsurile sunt confidenţiale, aşa cum au făcut cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin. Femeile, în schimb, spun că nu şi-ar privi „altfel” prietenii decât dacă ar avea probleme în viaţa sentimentală. Deci nu exclud atracţia fizică.

Prin urmare, afirmaţia din filmul „When Harry Met Sally” (1989), potrivit căreia „bărbaţii şi femeile nu pot fi prieteni pentru că tensiunea sexuală le va sta mereu în drum”, are acoperire în viaţa reală. Probabil tocmai de aceea autorii studiului au atenţionat că experimentul ar putea avea consecinţe negative pentru respondenţii implicaţi în relaţii de lungă durată.

Prieteniile dintre bărbaţi şi femei au ajuns la niveluri fără precedent, fiind influenţate de pregătirea profesională, hobby-urile şi nivel de studii al oamenilor. Însă, arată studiul, instinctul de împerechere este de cele mai multe ori mai puternic decât toate acestea la un loc.

Studiul privind prietenia dintre bărbaţi şi femei s-a desfăşurat în două etape.

În primă fază au fost chemate 88 de perechi tinere de prieteni. Fiecare subiect a fost rugat să coteze nivelul de atracţie fizică pe care o simte faţă de prietenul său, într-un chestionar confidenţial. A rezultat că bărbaţii, indiferent dacă se aflau într-o relaţie sau nu, sunt atraşi sexual de prietenele lor mai mult, în timp ce în sens invers acest lucru se întâmplă doar rareori.

De asemenea, bărbaţii care au răspuns chestionarului presupun că prietenele lor sunt mult mai interesate de ei decât conştientizează sau vor să recunoască.

Majoritatea femeilor, în schimb, nu au probleme în a păstra o relaţie platonică cu un bărbat, potrivit studiului. Cele care s-au arătat, însă, interesate şi sexual de prietenii lor au fost în egală măsură femei singure şi femei implicate într-o relaţie.

Totodată, femeile care au o relaţie stabilă ar putea fi mai atrase de prietenii lor bărbaţi dacă ar avea probleme în viaţa de cuplu. În schimb, femeile, singure sau nu, sunt foarte puţin atrase de prietenii lor care sunt implicaţi în relaţii.

În a doua parte a studiului au fost chestionate 140 de perechi de prieteni de vârstă mijlocie, aproape toţi subiecţii fiind căsătoriţi. În acest caz, nivelurile de atracţie dintre bărbaţi şi femei au fost aproximativ egale.

Toţi participanţii la studiu au afirmat că au avut de câştigat de pe urma prieteniei cu o persoană de sex opus, de la care au primit adesea sfaturi bune şi care i-a ajutat să aibă o mai mare încredere de sine.