Cristian Diaconescu, despre „dezeuropenizarea” României şi pericolul re-sovietizării

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu lansează o ipoteză şocantă: ruşii ar putea veni din nou peste România.

10 mart. 2013, 11:56
Cristian Diaconescu, despre „dezeuropenizarea” României şi pericolul re-sovietizării

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, într-un interviu, că re-sovietizarea estului Europei este în plină derulare şi că, în contextul actual din Moldova, Bulgaria, Ucraina şi chiar din Ungaria autorităţile române ar trebui să fie foarte atente la politica externă şi la relaţiile cu partenerii strategici.

Cristian Diaconescu spune că pe fondul unui context geopolitic tensionat în estul Europei, asistam la o campanie susţinută de dezeuropenizare a României. „Nu ştiu dacă există un scenariu în spate. Atunci când nu vrei să te referi la ceea ce ceilalţi stabilesc, te afli într-un moment de izolare. Sigur că niciun stat nu doreşte să fie izolat şi atunci ca alternativă poate apărea reorientarea. E un exerciţiu teoretic, nu am vreun element să-l fundamentez”, a comentat Cristian Diaconescu.

Ideea privind resovietizarea estului Europei a fost lansată în decembrie 2012 de fostul secretar american de stat Hillary Clinton: „Există o mişcare de re-sovietizare a regiunii din estul Europei”. Iar Cristian Diaconescu spune că acest lucru este o realitate.

„În Moldova, la două săptămâni după ce Consiliul European ia decizia privind semnarea acordului între Moldova şi UE, adică atunci când Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a atins cel mai important deziderat, alianţa se rupe. În Bulgaria, oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de mecanismul politic. Ucraina pare că s-a întors de la orientarea europeană”, a arătat consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, în opinia căruia ruşii ar putea să vină iar în România.

„Vecinătatea imediată a României generează elemente de preocupare foarte serioasă. Trebuie să fim atenţi, solidari şi, mai ales, să ţinem cât se poate de aproape de partenerii strategici: Franţa, Italia, Germania şi SUA. Dacă într-un astfel de moment complicat la nivel regional, când securitatea şi stabilitatea regiunii sunt vulnerabilizate, noi ne contrazicem în relaţia cu partenerii de care depinde securitatea României, atunci am un mare semn de întrebare privind înţelepciunea în politica externă„, atrage atenţia consilierul pe probleme externe de la Cotroceni, într-un interviu pentru ziare.com.