REPLICA lui Diaconescu: A ostiliza românii împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine

Cristian Diaconescu, şeful cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, afirmă că a ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine şi că Guvernul trebuie să spună dacă mergem mai departe sau abandonăm aderarea la Schengen şi adoptarea monedei Euro.

04 mart. 2013, 09:23
REPLICA lui Diaconescu: A ostiliza românii împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine

„A ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene, a cărei parte legitimă este, e o crimă şi o ruşine. Nu cred că există în Europa un guvern care ar fi capabil să încurajeze aşa ceva”, scrie consilierul prezidenţial într-o postare pe blogul său.

De asemenea, el spune că România a aderat la UE, dar procesul de integrare mai cuprinde şi paşii intrării în Schengen şi adoptării monedei Euro, iar Guvernul trebuie să spună dacă merge mai departe sau abandonează acest proces.

„Toate guvernele nefrecventabile ale lumii, fără nici măcar o singură excepţie, îi consideră pe criticii din exterior «ostili şi ignoranţi». (…) Acest episod îmi aduce aminte de momentul în care îl auzeam pe un fost şef de stat spunând că «România cedează (la data aceea) ultima palmă de pământ». Deschideţi bine ochii şi vedeţi «cine» şi «ce» vorbeşte în numele vostru!”, mai comentează Diaconescu, fost ministru de Externe, despre „declaraţiile din ultimele zile referitoare la abandonul obiectivului Schengen”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat săptămâna trecută că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI  va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Totodată, Corlăţean a precizat că Germania este principala ţintă a demersurilor politico-diplomatice ale României cu privire la aderarea la Schengen în următoarea săptămână.

În replică, preşedintele Traian Băsescu  a spus că  afirmaţiile ministrului Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, „reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare”.