Covasna: Elevii navetişti protestează faţă de nedecontarea abonamentelor

Asociaţia Tinerilor Maghiari (EMI) va organiza săptămâna aceasta flash-moburi în faţa mai multor licee din judeţul Covasna, precum şi un marş de protest pentru nedecontarea abonamentelor pentru naveta elevilor.

RomaniaTV.net
27 mai 2013, 12:17
Covasna: Elevii navetişti protestează faţă de nedecontarea abonamentelor

Koman Attila, unul dintre liderii asociaţiei, a declarat luni că în judeţul Covasna s-au adunat aproape 3.100 de semnături de susţinere a elevilor care au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută pentru că nu au mai primit banii de navetă de aproape şapte luni, iar alţi elevi din judeţele Braşov, Harghita şi Mureş s-au solidarizat, demarând şi ei strângerea de semnături, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de miercuri vor fi organizate flash-moburi de câte cinci minute în faţa mai multor licee din judeţul Covasna, iar joi va fi organizat un marş de protest din centrul municipiului Sfântu Gheorghe până în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean. În paralel vor avea loc adunări publice în oraşele Baraolt, Târgu Secuiesc şi Covasna.

„Este un marş pentru drepturile elevilor, dar nu este doar un simplu protest. Vrem să îi întrebăm: dacă ei nu respectă nişte legi, cum ne pot cere nouă să le respectăm? Noi suntem viitorul ţării, nu vă bateţi joc de noi”, a spus Koman Attila, arătând că din cauza nedecontării navetei şi a lipsurilor financiare unii elevi au abandonat ori intenţionează să renunţe la şcoală după clasa a X-a.

Consilierul local din Sfântu Gheorghe, Nemes Elod (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), unul dintre susţinătorii acestei acţiuni, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că aşteaptă fapte concrete şi nu promisiuni din partea ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

„Promisiunea domnului ministru Pricopie nu înseamnă că se vor găsi 50 de milioane de euro într-o săptămână ca să plătească restanţele la navetă ale celor aproape 200.000 de liceeni din ţară. Aşteptăm ceva concret, măcar câteva rate, dar până atunci continuăm protestele”, a spus Nemes Elod.

Acesta este de părere că Ministerul Educaţiei are bani, dar îi cheltuieşte fără chibzuinţă, dovadă achiziţionarea softului educaţional, pentru care ar fi plătit circa cinci milioane de euro peste preţul real.

Elevii din judeţul Covasna au intrat marţea trecută în grevă japoneză pentru recuperarea banilor de navetă, iar, potrivit conducerii EMI, la acesta participă circa 2.000 de elevi de la 15 licee din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a precizat că un număr de 2.240 de liceeni din mediul rural fac zilnic naveta la şcoală, iar ultimele plăţi s-au decontat în luna decembrie anul trecut, pentru lunile octombrie şi parţial noiembrie. Suma restantă pe ultimele şapte luni depăşeşte 2,2 milioane de lei la nivelul judeţului.