Se cer măsuri ferme. Elevii ACUZĂ că MEN nu a prevăzut bani pentru cei care fac naveta la şcoală

Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu, reclamă Consiliul Naţional al Elevilor, care cere măsuri ferme, având în vedere că "se încălcă Legea Educaţiei Naţionale".

RomaniaTV.net
21 mai 2013, 17:38
Se cer măsuri ferme. Elevii ACUZĂ că MEN nu a prevăzut bani pentru cei care fac naveta la şcoală

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată marţi, într-un comunicat, că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) are o atitudine pasivă faţă de problemele sistemului educaţional preuniversitar.

CNE aminteşte că articolul 84, alin (3) din Legea Educaţiei Naţionale prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

„Având în vedere situaţia actuală în ceea ce priveşte decontul navetiştilor, şi anume faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea în care sunt domiciliaţi, Consiliul Naţional al Elevilor consideră acest fapt o încălcare a Legii Educaţiei Naţionale”, se arată în comunicatul remis Mediafax.

CNE precizează că una dintre cele mai importante urmări pentru elevi este imposibilitatea unora de a se deplasa din localitatea de domiciliu în localitatea în care se află unitatea de învăţământ, fapt ce îi determină să renunţe la şcolarizare.

„În trecut, rata abandonului şcolar în România era de 14 la sută, în timp ce în Uniunea Europeană, media era 12,8 la sută. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul că rata abandonului şcolar trebuie să ajungă sub 10 la sută în toate statele membre. Astfel, o altă urmare a lipsei surselor financiare care să asigure elevilor transportul şcolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului şcolar din România cu cele impuse de Uniunea Europeană”, mai arată sursa citată.

În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Elevilor solicită MEN să prezinte o poziţie fermă şi măsuri concrete, fezabile, pentru remedierea situaţiei.

„În caz contrar, reprezentanţii elevilor vor lua măsurile necesare în vederea apărării drepturilor şi intereselor celor pe care îi reprezintă”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, precizează că, din cauza faptului că în bugetul de stat nu este prevăzută suma necesară decontării transportului navetiştilor, este încălcată Legea Educaţiei Naţionale şi că acest lucru poate constitui o posibilă cauză a creşterii abandonului şcolar.

În acest context, reprezentanţii elevilor vor lua toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor şi intereselor acestora, în vederea asigurării unui învăţământ centrat pe elev care să corespundă nevoilor lor şi normelor prevăzute de lege.

Peste 2.000 de elevi din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză, marţi dimineaţă, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat, din octombrie până în prezent, banii pentru abonamentele pentru navetă, ei spunând că se pregătesc şi pentru alte acţiuni dacă problema nu se va rezolva.