Ceauşescu, nervos pe gimnaste. „De ce a fost trimisă Nadia Comăneci să facă pe manechinul?”

Gimnastica românească, atât de încărcată de medalii olimpice şi mondiale, ascunde şi momente mai puţin plăcute. În 1981, România s-a întors fără nicio medalie de la Campionatele Mondiale de la Moscova, iar Nicolae Ceauşescu, extrem de nemulţumit, l-a convocat pe ministrul Tineretului şi sportului de atunci, Emil Drăgănescu, într-o şedinţă fulger.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 09:41

Ceauşescu a fost extrem de supărat după eşecul de la Moscova. Ministrul Tineretului şi sportului de atunci a fost primul care a avut de-a face cu nemulţumirea dictatorului.

„Ce s-a întâmplat după jocurile acestea universitare când am obţinut rezultate mai proaste cu echipa noastră de gimnastică la fete, care a căzut la pământ?” l-a întrebat Nicolae Ceauşescu pe ministrul Tineretului şi sportului de la aceea vreme.

Răspunsul ministrului Emil Drăgănescu a fost: „Nu s-a reuşit să se aducă la o formă maximă echipa care a evoluat la jocurile universitare”.

Nadia Comăneci a însoţit echipa la Moscova, dar nu a concurat, iar celelalte fete au fost timorate, în absenţa campioanei. În schimb, Nicolae Ceauşescu reproşa că fetele au fost trimise la concurs mai mult pentru plimbare.

De ce au fost trimise să se plimbe prin străinătate, cu o lună de zile înainte, şi nu au stat să se antreneze? De ce Nadia Comăneci a fost trimisă în Anglia să facă pe manechinul? Ce fel de activitate se depune în spiritul acesta? Se depune activitate pentru dezorganizarea lui?„, l-a muştruluit Nicolae Ceauşescu pe Emil Drăgănescu.

Ministrul sportului a aruncat vina pe muzică.  „Muzica a fost necorespunzătoare. De asemenea, coregrafia nu a fost cea care ar fi trebuit. Şi, pentru a spune lucrurilor pe faţă, noi nu am fost pregătiţi cum trebuie”, s-a scuzat Emil Drăgănescu în faţa celui mai iubit fiu al poporului.

Nadia le-a explicat atunci reporterilor americani că nu a avut suficient timp să se pregătească pentru concurs.

„Am avut Jocurile Universitare în iulie, apoi câteva examene la facultate şi n-am avut timp suficient ca să mă pregătesc”, spunea Nadia Comăneci.