Cazacu: Sper să învingă dreptatea, iar clientul meu să fie alături de familie seara aceasta

Ion Cazacu, avocat al lui Adrian Năstase, a afirmat, înainte de judecarea apelului procurorilor la decizia de eliberare condiţionată a clientului său, că apărarea are suficiente motive pentru a combate argumentele Parchetului astfel încât Năstase să fie eliberat în cursul acestei zile.

18 mart. 2013, 07:26
Cazacu: Sper să învingă dreptatea, iar clientul meu să fie alături de familie seara aceasta

„Sunt optimist pentru că realitatea este clară, nu poate fi deformată. În opinia mea, vom avea destule argumente să combatem recursul procurorilor, dar decizia nu este de partea noastră, ci a instanţei. Sper ca astăzi să învingă spiritul de dreptate şi corectitudinea, iar clientul meu să fie alături de familie în seara aceasta”, a declarat Cazacu, după ce a ajuns la Tribunalul Municipiului Bucureşti.

Avocatul a apreciat că schimbarea componenţei completului de judecată, după ce procurorii DNA au început cercetarea penală împotriva judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, nu ar trebui să conducă la o amânare a judecării recursului.

„Este problema instanţei care am văzut că a reacţionat după evenimentele de săptămâna trecută şi a desemnat un complet aşa-zis de permamenţă (…) Dacă nu se luau măsuri, completul de judecată era pus sub semnul întrebării. Nu văd care ar fi motivul amânării”, a spus Cazacu.

Fostul premier Adrian Năstase află astăzi dacă va fi eliberat din închisoare. Recursul la eliberarea condiţionată va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Reprezentanţii instanţei susţin că nu se pune problema unei amânări după arestarea judecătoarelor Dinu şi Costache, întrucât fiecare secţie are un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute.

Termenul de 18 martie a fost stabilit de Tribunalul Bucureşti (TB) în 4 martie, după ce această instanţă a primit dosarul de la Judecătoria Sectorului 4.

Viorica Dinu şi Antonela Costache, care trebuiau să facă parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat pentru Mediafax, joi, după reţinerea celor două judecătoare, că dosarul privind eliberarea lui Năstase şi cauza privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor fi judecate la termenele stabilite, fiecare secţie având asigurat un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute. Completul de permanenţă asigură judecata în orice dosar atunci când situaţia o cere.

Duminică, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai săi, Andrei Năstase declarând că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului de luni.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.