CONTRE ŞI VOCIFERĂRI, la recursul lui Năstase. Procurorii DNA, acuzaţi că sunt AGRAMAŢI

Fostul premier Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare. Recursul la eliberarea condiţionată, înaintat de procurorii DNA,  s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, iar magistraţii au decis că fostul premeir VA FI ELIBERAT. Şedinţa a fost una extrem de tensionată, în care avocaţii şi procurorul DNA au avut o serie de contre dure. Fostul premier este pus în libertate după opt luni de detenţie. Năstase a fost încarcerat la data de 26 iunie 2012.

18 mart. 2013, 06:03
CONTRE ŞI VOCIFERĂRI, la recursul lui Năstase. Procurorii DNA, acuzaţi că sunt AGRAMAŢI

UPDATE 15.38 Adrian Năstase va fi eliberat, au decis magistraţii Tribunalului Bucureşti.

UPDATE 14.43 Adrian Năstase a fost dus la Penitenciarul Jilava, acolo unde aşteaptă decizia judecătorilor.

UPDATE 14.42 La ieşirea din sala de judecată, sora lui Adrian Năstase şi-a exprimat „dezamăgirea faţă de justiţia din România, că românii acceptă orice li se face” şi a declarat că mama ei „nu vrea să moară până n-o să vadă că se face dreptate” în cazul lui Adrian Năstase.

UPDATE 14.40 Cei doi fii ai fostului premier Adrian Năstase, Andrei şi Mihnea, au declarat, luni, după încheierea recursului de la Tribunalul Bucureşti, că tot ceea ce îşi doresc este ca tatăl lor să fie eliberat, să vină acasă în această seară şi să-l poată lua în braţe.

UPDATE 14.38 „A fost o dezbatere extrem de amplă ce şi-a atins scopul. Azi a fost şi un act de educaţie juridică. Colegii mei au au avut argumente nu doar pertinente şi concludente, ci au ţinut seama de toate problemele ridicate de procurori în recurs. În opinia mea, nu există altă soluţie decât eliberarea„, a declarat Ion Cazacu, avocat al lui Adrian Năstase.

UPDATE 14.30 Procesul s-a încheiat. Judecătorii au rămas în pronunţare.După ce Adrian Năstase şi-a pledat cauza în faţa judecătorilor, susţinătorii săi au strigat „Libertate!”.  „Practic, prin ceea ce vă cere DNA se cere o pedeapsă cu închisoarea pentru exprimarea unor opinii, ceea ce este uşor exagerat. Faptul că m-am considerat nevinovat şi că mi-am împărtăşit liber opiniile nu trebuie să ducă la astfel de rezultate”, a spus Năstase, în faţa judecătorilor.

UPDATE 14.20. Avocatul Ion Cazacu le-a spus magistraţilor că acuzarea ia în derâdere activităţile pe care fostul premier le-a făcut în penitenciar. Avocatul a arătat că Năstase a participat la mai multe programe şi că, în cazul unora dintre acestea, a avut inclusiv calitatea de lector, la sugestia oficialilor penitenciarului. Totodată, avocatul Ion Cazacu a spus că, după ce Adrian Năstase a condus unul dintre programe, un deţinut care a participat la această activitate a învăţat să citească „la insuflarea pe care acesta i-a dat-o”. Avocatul a arătat că este absurd argumentul procurorului DNA potrivit căruia Adrian Năstase nu ar fi putut să prezideze un program ce privea viaţa de familie în vreme ce el executa o pedeapsă pentru fapte de corupţie.

UPDATE 14.10 Noi contre între apărare şi procurorul DNA. Unul dintre avocaţii lui Năstase a acuzat DNA că face orice pentru a obţine încă o amânare, condamnarea fostului premier dorindu-se a fi „o lecţie dată politicienilor”. „Condamnatul Adrian Năstase nu regretă faptele de corupţie, ci condamnarea sa„, a spus în schimb procurorul DNA.

UPDATE 13.13 Avocaţii lui Năstase au cerut respingerea recursului procurorilor. Aceştia i-au acuzat pe procurorii DNA că nu cunosc limba română, semnalând instanţei că, în cele 20 de pagini ale recursului, au fost găsite mai multe greşeli gramaticale grave, printre care dezacorduri gramaticale, cacofonii şi virgule puse între subiect şi predicat. Pentru a da o aparenţă juridică ironiilor, avocaţii au invocat articolul din Constituţie care prevede că limba oficială a statului este limba română.

UPDATE 13.00 Susţinătorii lui Adrian Năstase au vociferat în sala de judecată, din cauza contestaţiilor formulate de procurorul DNA, judecătorii ameninţând că evacuează sala dacă aceştia vor continua, informează România TV. Instanţa a înlăturat de la dosar 235 de pagini, după ce procurorul DNA  susţinuse că acestea au fost depuse de un avocat care nu are calitate în cauză, respectiv de Carmen Paşti. Procurorul se opusese depunerii mai multor seturi de înscrisuri în acest dosar, arătând că unele dintre ele nu sunt conforme cu originalul şi că un al treilea set de înscrisuri conţine multe zone şterse sau pagini incomplete.

UPDATE 12. 52 Procurorii DNA au susţinut că Adrian Năstase a participat la programe de reeducare doar pentru a putea fi eliberat mai repede şi au arătat că dovezile depuse de avocaţi la dosar nu sunt adevărate. Procurorii au contestat faptul că recursul are loc la Tribunalul Bucureşti, spunând că acesta ar fi trebuit judecat la Tribunalul Ilfov. Mai mult, procurorii susţin că Adrian Năstase „nu s-a îndreptat şi nu se căieşte pentru faptele sale”. Adrian Năstase a răspuns de fiecare dată ironic, arătând că, prin tot ceea ce a depus la doar, a încercat doar să-i ajute pe procurori să înţeleagă despre ce este vorba în acest dosar. Despre „ştersăturile” din dosar, Năstase a spus că este vorba de numele unor persoane care au participat la acţiunile sale din penitenciar şi nu crede că este bine sa fie făcute publice.

UPDATE 12.25 Procurorul DNA a susţinut că a găsit în dosar documente depuse de avocaţii lui Năstase care nu poartă ştampila „conform cu originalul” şi alte înscrisuri care au această ştampilă. Procurorul a mai spus că acest dosar nu poate fi judecat „pe baza unor simple înscrisuri” şi că dosarul trebuie să fie adus de la penitenciar, şi nu de către avocaţi.

„Am studiat înscrisurile, am făcut copii, am găsit de exemplu înscrisuri incomplete. Nu se poate judeca aşa ceva. E prima dată când condamnatul îmi vine cu dosar. Avocaţii au mai depus copii după hotărârile judecătoreşti, fără menţiuni conform cu originalul. La fond, condamnatul mi-a reproşat că nu-i respect dreptul şi libertatea. O să fac acest lucru. (…) Nu înţeleg de ce instanţa nu cere documentele direct de la penitenciar şi accepta astfel de acte”.

UPDATE 12.00 Instanţa a reluat discuţiile în dosarul în care Adrian Năstase cere eliberarea condiţionată

UPDATE 11.27 Şedinţa va fi reluată la ora 12.00. Judecarea a fost amânată cu încă o jumătate de oră, procurorul invocând că cele două ore nu i-au ajuns pentru a studia documentaţia depusă la dosar de către avocatul lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.18 Completul de judecată care se va pronunţa asupra eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase este format din judecătorii Ioana Cleopatra Şipoteanu, Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu. Ultimele două le-au înlocuit pe judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, aflate în stare de arestare preventivă. Potrivit HotNews, Dinu şi Costache intenţionau să dea o parte din şpaga primită şi colegei lor Ioana Şipoteanu. Soţul Florentinei Vasilăţeanu, de profesie avocat, a fost condamnat în februarie la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

UPDATE 9.46 Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a spus că cererea procurorilor de amânare este nejustificată. „Spune de joi până astăzi nu a avut timp să citească documentaţia depusă care este o copie a dosarului din penitenciar în care sunt detaliate toate activităţile la care a participat Adrian Năstase. Mi se pare surprinzător că procurorii atacă în recurs aceste activităţi, iar acum spune că nu a luat cunoştinţă de ele. Mi se pare o cerere departe de loialitatea administrării justiţiei„, a declarat Cazacu.

Acesta a arătat că nu a depus excepţii la dosar, ci nişte chestiuni de practică judiciară, printre care şi ultima recompensă primită de către Năstase, pe 14 februarie, care a constat într-o suplimentare a dreptului la vizită de către rude.

UPDATE 9.38 Şedinţa a fost suspendată două ore. Procurorul DNA, prezent la şedinţa de judecată, a cerut amânarea judecării pe motiv că nu a găsit documentele care detaliază activităţile pentru care Adrian Năstase a fost recompensat pe parcursul executării pedepsei.  În replică, apărarea lui Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei. Instanţa a suspendat pentru două ore judecarea cauzei, timp în care procurorul DNA va studia din nou acest dosar.

UPDATE 9.31 A început şedinţa. În momentul intrării în sala de judecată, Adrian Năstase a fost aplaudat de susţinătorii săi. Alături de aceştia se află cei doi fii ai săi, Andrei şi Mihnea Năstase.

UPDATE 9.00 Adrian Năstase a ajuns la Tribunalul Bucureşti. Şedinţa în care se va judeca recursul făcut de procurorii DNA va începe în jurul orei 9.30.

UPDATE 8.50 Social-democratul Codrin Ştefănescu speră ca Adrian Năstase să fie eliberat astăzi din închisoare. El acuză însă tergiversarea luării unei decizii favorabile fostului premier, spunând că DNA a făcut tot ce se poate pentru a-l ţine pe Adrian Năstase în penitenciar. şefănescu a arătat că justiţia este „coruptă” şi „răspunde la comenzi politice. „Traian Băsescu încă tremură când aude numele lui Năstase”, a spus Ştefănescu.

UPDATE 8.30 Avocatul Ion Cazacu a declarat, înainte de proces, că apărarea fostului premier are suficiente argumente pentru a combate recursul procurorilor. „Cred că astăzi o să învingă spiritul de dreptate şi corectitudine”, a spus Cazacu.

UPDATE 8.25  Adrian Năstase a plecat de la Penitenciarul Jilava şi se află în drum spre Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 8.20 Andrei Năstase a declarat că tatăl său se aşteaptă la orice: „Am discutat cu el care ar fi variantele: prima ar fi că mergem acasă, iar a doua că este posibil orice. (…) Nu va fi nimic special , e o zi normală pentru noi. Îl aşteptăm acasă.”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Termenul de 18 martie a fost stabilit de Tribunalul Bucureşti (TB) în 4 martie, după ce această instanţă a primit dosarul de la Judecătoria Sectorului 4.

Viorica Dinu şi Antonela Costache, care trebuiau să facă parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după reţinerea celor două judecătoare, că dosarul privind eliberarea lui Năstase şi cauza privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor fi judecate la termenele stabilite, fiecare secţie având asigurat un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute. Completul de permanenţă asigură judecata în orice dosar atunci când situaţia o cere.

Duminică, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai săi, Andrei Năstase declarând că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului de luni.

CITEŞTE ŞI MESAJUL EMOŢIONANT al lui Andrei, înainte de recurs: Cer să-mi respectaţi dreptul de a-mi iubi tatăl

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.