Căpşuna roşie ar putea fi de fapt albastră. Studiul care dă peste cap tot ce ştiai despre culori

Un nou studiu i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să concluzioneze că nu toţi vedem aceleaşi culori atunci când ne uităm la un obiect. Mai exact, deşi este recunoscut faptul că roşul este culoarea căpşunelor, a sângelui sau a planetei Marte, este posibil ca unii oameni să perceapă roşul ca fiind de fapt albastru.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 15:02
Căpşuna roşie ar putea fi de fapt albastră. Studiul care dă peste cap tot ce ştiai despre culori

Experţii au concluzionat, în urma unui experiment cu maimuţe, că percepţia pe care o avem despre culori este influenţată de factori externi şi nu urmăreşte un model prestabilit. La finalul studiului, omul de ştiinţă Jay Neitz, de la Universitatea din Washington, a afirmat că „este foarte posibil ca nu toţi să vedem aceleaşi culori”.

Pentru studiul publicat recent în revista ştiinţifică „Nature”, Neitz a injectat un virus în ochii maimuţelor, care le-a făcut pe acestea să vadă roşu, verde şi galben. În mod remarcabil, animalele şi-au dat seama de noua informaţie, în ciuda faptului că nu au creierul programat să răspundă la roşu. Rezultatul experimentului a fost că după numai patru luni de la injectarea în organismul lor a virusului care era de fapt o genă umană, maimuţele puteau vedea color pentru prima dată.

Această descoperire ar putea ajuta în primul rând daltoniştii, care nu pot distinge roşul de verde, dar şi persoanele care şi-au pierdut vederea.

Cercetătorii au făcut investigaţii suplimentare, pentru a afla ce vedeau maimuţele, iar concluzia a fost că nu există percepţii predeterminate pentru o lungime de undă. Astfel, putem spune că deşi creierele indivizilor au tendinţa să se comporte similar, la naştere neuronii nu sunt configuraţi să „vadă” culorile într-un anumit fel.