Femeia care vede 99 de milioane de culori în plus faţă de omul normal

Este medic şi numele ei nu a fost dezvăluit. Trăieşte în Marea Britanie, în nordul Angliei, iar cercetătorii care au studiat cazul ei i-au dat numele de cod "cDa29". Face parte din categoria foarte restrânsă de persoane care au vedere tetracromatică - oameni ai căror ochi sunt înzestraţi cu patru tipuri de conuri, faţă de trei tipuri, cât are un individ normal şi care sunt astfel capabili să perceapă până la 100 de milioane de culori.

RomaniaTV.net
19 iun. 2012, 11:26
Femeia care vede 99 de milioane de culori în plus faţă de omul normal

Descoperirea a fost făcută de către o cercetătoare, doctorul Gabriele Jordan de la Institute of Neuroscience, care şi-a dedicat până acum 20 de ani pentru identificarea tetracromaticilor – persoane ai căror ochi să fie dotaţi cu patru tipuri de conuri vizuale funcţionale (celule din globul ocular răspunzătoare pentru vederea în culori).

Jordan a descoperit-o în sfârşit pe acea persoană, care este o femeie din Anglia, medic, al cărei nume nu a fost divulgat. A fost în schimb „botezată” ştiinţific, de către Jordan şi echipa sa de cercetători, „cDa29”. Ea este capabilă să vadă cu 99 de milioane de culori în plus faţă de majoritatea fiinţelor umane. 

Se ştie că cei mai mulţi oameni au vedere tricromatică (trei tipuri de conuri care conţin pigmenţi fotosensibili pentru culorile roşu, verde şi albastru), în timp ce persoanele care sunt „oarbe” din punct de vedere al perceperii culorilor – cazul daltoniştilor – sunt dicromatice (două tipuri de conuri) – , scrie revista Discover, citată de Daily Mail.

Jordan şi echipa ei au identificat de-a lungul cercetărilor câteva persoane tetracromatice, dar numai misterioasa doctoriţă din Anglia a trecut testul care constă în identificarea a trei cercuri colorate dintr-un desen, cu diferenţe de culori vizibile doar pentru un „tetracromat pur”, după cum au explicat specialiştii. Dintre toţi tetracromaţii supuşi testului, numai „cDa29” le-a identificat.

Cercetătorii nu îşi explică însă cum vederea unei singure femei este atât de avansată, în timp ce alte persoane înzestrate tot cu patru tipuri de conuri vizuale nu sunt în stare să facă asemenea diferenţe.

Ştim acum sigur că tetracromia există. Dar nu ne dăm seama încă ce face ca o persoană să devină tetracromatică funcţional, în timp ce majoritatea femeilor înzestrate tot cu patru tipuri de conuri nu este tetracromatică din punct de vedere funcţional”, a declarat Jordan.

Un alt mare semn de întrebare pentru cercetători este de ce nu sunt şi bărbaţii tetracromaţi. Se ştie însă că, în comparaţie cu bărbaţii, femeile percep culorile în mod diferit tocmai datorită „celui de-al patrulea con”.