Ambasadorul Ungariei: Poate ar fi bună o schimbare în Constituţie, România să fie stat multinaţional

Scandal româno-maghiar cu replici dure. Cearta a pornit de la arborarea steagului Ţinutului secuiesc şi a ajuns la problema autonomiei şi a Constituţiei României. Oszkar Fuzes, ambasadorul maghiar la Bucureşti, a declarat că ar fi bună o schimbare în Constituţia României, astfel încât, în loc "stat naţional" să apară "stat multinaţional". În ceea ce priveşte "războiul steagurilor secuieşti", oficialul maghiar a spus că nu înţelege de ce arborarea lor ar fi împotriva intereselor României. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri cănu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

06 feb. 2013, 15:29
Ambasadorul Ungariei: Poate ar fi bună o schimbare în Constituţie, România să fie stat multinaţional

„Este vorba de o minoritate naţională foarte importantă, care are drepturi să îşi păstreze identitatea. Dacă secuii simt nevoia să folosească steagurile sau simbolurile nationale, nu înţeleg de ce acest lucru ar fi împotriva intereselor României”, a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru România TV.

„Dacă minoritatea maghiară, secuii, nu poate să se simtă ca acasă şi nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, în acest caz lucrurile nu merg foarte bine. Eu nu văd de ce nu pot folosi steagul de identitate în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţie a statului român, chiar dacă această instituţie funcţionează în Ţinutul secuiesc unde sunt secui. După părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă pe lângă steagul naţional românesc poate să folosească şi steagul naţional secuiesc”, mai spus ambasadorul Ungariei. 

Oficialul maghiar a mai reclamat faptul că în România nu a fost adoptată Legea Minorităţilor şi că minoritatea maghiară din România nu are „autonomie culturală”.

Ambasadorul Ungariei a spus că susţine declaraţia lui secretarului de stat al MAE maghiar Nemeth Zsolt şi că ar fi bine ca primul articol din Constituţia României, în care apare denumirea de „stat naţional”, să fie schimbat şi să apară termenul de „stat multinaţional”.

„Ministerul Afacerilor Externe ştie poziţia Ungariei, avem o relaţie foarte strânsă, uneori se întâmplă să avem poziţii diferite, asta e viaţa”, a adăugat Oszkar Fuzes.

„Astfel de îndemnuri sunt îndemnuri la încălcarea legii româneşti”, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Scandalul a început după ce steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Nemeth Zsolt a spus că maghiarii din România sunt agresaţi simbolic şi le-a cerut primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului secuiesc, în semn de solidaritate cu maghiarii din Transilvania.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc.

Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Laszlo FUZES, la sediul MAE, i-a transmis preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri, informează MAE într-un comunicat de presă.

Scandalul drapelului Ţinutului Secuiesc mocneşte de câteva săptămâni. Pe 18 ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a cerut primăriilor din ţinut să arboreze drapelul. În urmă cu câteva zile, acelaşi steag a fost scos din sală la învestirea noului prefect de Covasna.