Ponta, REACŢIE DURĂ: Nu ne poate spune nimeni ce steaguri să arborăm. Nu acceptăm lecţii

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc. Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

06 feb. 2013, 10:49
Ponta, REACŢIE DURĂ: Nu ne poate spune nimeni ce steaguri să arborăm. Nu acceptăm lecţii

Vă cer, domnule ministru de Externe, un răspuns foarte clar că nu acceptăm niciun fel de lecţii, ca să nu folosesc un termen nediplomatic – obrăznicii, de la nimeni despre aplicarea legilor privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa privind drepturile minorităţilor„, a spus Victor Ponta.

Nu cred că ne poate spune nimeni ce steaguri arborăm pe aici. Nu trebuie să cădem în capcana unor provocări, dar nici nu vreau să cred că ne dă cineva lecţii peste frontieră”, a mai spus Ponta.

Premierul a arătat că autorităţile de la Bucureşti nu pot rămâne fără reacţie în faţa unor asemenea declaraţii. „Să nu îşi închipuie cineva că putem întoarce de prea multe ori obrazul şi trebuie să punem lucrurile la punct”, a conchis primul-ministru.

Maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Este declaraţia secretarului de stat în MAE maghiar Nemeth Zsolt, susţinător înfocat al autonomiei. Oficialul maghiar i-a îndemnat pe toţi primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române.

„Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice”, a declarat Nemeth Zsolt, citat de Mediafax.

Oficialul maghiar a adăugat că în Secuime a fost declanşat un adevărat „război al steagurilor”. Nemeth Zsolt a declarat că se aşteaptă ca Guvernul Ponta să intervină şi să oprească această dispută.

„Guvernul maghiar se aşteaptă ca guvernul român să intervină şi să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal”, a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai spus că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Declaraţiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ţinutul Secuiesc a fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamaş Sandor, legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă „o reacţie emoţională”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că prezenţa steagului secuiesc pe clădirile administraţiei locale din Covasna şi Harghita nu ar trebui să deranjeze. E vorba de un simbol vechi de sute de ani al unei comunităţi regionale, simbol ce trebuie respectat, afirmă el.

„Aici vorbim despre un simbol comunitar, care nu cred că deranjează alte comunităţi, aşa cum există, sper, foarte multe comunităţi locale sau regionale sau judeţene, steaguri care au fost aprobate, care sunt folosite. Sunt simbolurile comunităţilor locale, comunităţilor regionale şi în nici un caz nu sunt şi nu vin în contradicţie cu interesele generale ale României şi cu interesele românilor”.

Liderul UDMR face apel la respectarea reciprocă a simbolurilor: „Acest lucru ar trebui să-l înţelegem, să respectăm simbolurile în mod reciproc. Ăsta este steagul secuiesc, acest lucru se întâmplă de aproape 20 de ani în secuime şi nu cred că România din cauza asta a pierdut ceva, nu a reuşit să absoarbă fondurile europene sau corupţia a crescut şi nu avem autostrăzi, nu din cauza steagului secuiesc s-a întâmplat acest lucru. Nu trebuie să căutăm teme false!. Când vorbim de clădiri guvernamentale vorbim de Prefectură, vorbim eventual de Poliţie, dar nu vorbim de primării, pentru că astea sunt clădiri ale autorităţilor locale. Eu cred că pe clădirile autorităţilor locale nu ar trebui să fie nici o problemă să pui un simbol al comunităţii locale, vorbesc de steagul secuiesc, care nu va rezolva problema dezvoltării, nu va rezolva problema zilei de mâine nici pentru secui, nici pentru români”, a mai spus Kelemen Hunor.