Alarmă la Fukushima: Sistemul de răcire din reactorul nr.3 s-a oprit brusc

Sistemul de răcire a combustibilului nuclear stocat în bazinul reactorului nr. 3 al centralei nucleare Fukushima Daiichi s-a oprit brusc, din motive necunoscute, a anunţat vineri operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) - transmit Kyodo şi AFP. Din fericire, sistemul a fost repornit după câteva ore.

RomaniaTV.net
05 apr. 2013, 07:37
Alarmă la Fukushima: Sistemul de răcire din reactorul nr.3 s-a oprit brusc

Alarma s-a declanşat la ora locală 14.27 (05.27 GMT), tehnicienii constatând oprirea sistemului.  Sistemul s-a oprit brusc, din motive necunoscute, însă care par să fie legate de lucrările de la sit, potrivit ultimelor informaţii comunicate de companie.

Bazinul reactorului nr.3 conţine puţin peste 500 bare de combustibil uzat.

Acest nou incident este cea de-a doua mare problemă la sistemul de răcire intervenită în mai puţin de o lună la Fukushima.

La 19 martie, sistemele de răcire ale bazinelor 1, 3, şi bazinului comun s-au oprit din cauza unei pene de curent, provocată, după cum a anunţat ulterior Tepco, de un scurt-circuit cauzat de un şobolan.

Accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobâl din 1986, s-a produs după ce un violent seism, cu magnitudinea de 9 grade, şi tsunamiul uriaş care a urmat au provocat oprirea alimentării sistemelor de răcire.