Doi ani de la tsunamiul devastator din Japonia VIDEO

Se împlinesc doi ani de la una dintre cele mai mari catastrofe naturale din lume. Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a zguduit Japonia şi a provocat valuri seismice de zeci de metri înălţime, care au măturat zona de coastă. Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma tsunamiului.

RomaniaTV.net
11 mart. 2013, 07:39
Doi ani de la tsunamiul devastator din Japonia VIDEO

Japonia a îngheţat pentru o clipă în această dimineaţă, la 7.46 ora României, ora la care, în urmă cu doi ani, un cutremur cu magnitudinea 9 s-a produs în Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta Japoniei. La mai puţin de o oră după, un val ce a atins în unele locuri 20 de metri, a măturat litoral, luând totul în cale – oameni, maşini, case.

Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, în timp ce circa 3.000 sunt daţi dispăruţi în continuare.

Valurile seismice au lovit şi centrala nucleară Fukushima, distrugând sistemele de răcire, ceea ce a dus la o criză nucleară fără precedent de la dezastrul de la Cernobîl, cu 25 de ani mai devreme.

Doi ani mai târziu, eforturile de construcţie în zona afectată avansează lent. Peste 315.000 de oameni locuiesc încă în adăposturi improvizate. În timp ce la centrala Fukushima, situaţia s-a stabilizat, însă reactoarele defecte vor putea fi dezmembrate abia peste circa 40 de ani.

După tragedia de acum doi ani, Japonia înregistrat circa 10.000 de cutremure, dintre care 736 au depăşit magnitudinea 5. În timp ce axa de rotaţie a Pământului s-a deplasat cu 6 centimetri.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat, într-un mesaj adresat luni, prin intermediul Internetului, tuturor japonezilor, că până când nu va veni şi în nord-est, primăvara nu va veni în Japonia.

De când am venit la putere la sfârşitul anului trecut, m-am întâlnit şi am ascultate numeroase persoane din regiunea sinistrată. În adăposturi provizorii, am împărtăşit curajul şi suferinţa refugiaţilor’, explică şeful guvernului de dreapta japonez, potrivit Agerpres.