Aerul din casă te poate îmbolnăvi. Cum să-ţi transformi apartamentul într-un mediu sănătos

Odată cu instalarea primăverii, gospodinele se apucă de curăţenia tradiţională. Scuturatul covoarelor, împrospătarea mobilei, spălatul geamurilor, aspiratul pereţilor sunt doar câteva dintre numeroasele treburi care se cer făcute la schimbarea anotimpului şi mai ales că cei mai mulţi ne pregătim pentru sărbătorile pascale. În timp ce toată lumea are grijă ca totul să arate lună, puţini se gândesc că esenţială este calitatea aerului din casă.

RomaniaTV.net
21 apr. 2013, 06:51
Aerul din casă te poate îmbolnăvi. Cum să-ţi transformi apartamentul într-un mediu sănătos

Calitatea aerului din interiorul casei tale iti poate influenta in mod direct sanatatea. Un aer necorespunzator poate provoca alergii, iti poate irita plamanii si chiar poate creste riscul aparitiei cancerului pulmonar.

Iată câţiva paşi de urmat pentru un aer sănătos in propria ta casa:

1. Deschide cat mai des ferestrele, sa aerisesti

Sa permiti aerului proaspat sa intre in interiorul casei tale este cea mai simpla metoda de rarefiere a microbilor si a alotr particole iritante.Deschide minimum 15 minute pe zi ferestrele. Asta, desigur, doar daca nu cumva locuiesti in apropierea unei fabrici sau zone poluante, caz in care situatia se schimba si acest prim pas nu mai este valabil, fiindca poate inrautati lucrurile, in loc sa le imbunatateasca.

2. Aspira intr-un ritm lent

Atunci cand dai cu aspiratorul, nu te grabi! Cu cat dai si misti mai repede aparatul in cauza, cu atat mai mult praf vei ridica in jurul tau. Aspira incet, cu calm si asa vei absorbi cea mai mare cantitate de impuritati, fara s-o imprastii in jur. In plus, aspira casa cam de doua ori pe saptamana si evita sa golesti sacul aspiratorului abia cand e plin; fa-o inainte sa se umple pana la refuz.

3. Curata regulat orificiile bailor

Aceste locuri pastreaza foarte multe bacterii si favorizeaza aparitia mucegaiului pe la colturi. Iar mucegaiul poate da afectiuni ale plamanilor si, in plus, poate irita ochii si amplifica alergiile. Aeriseste bine baile si curata eficient orificiile, astfel incat sa nu se adune acolo bacterii si mucegai.

4. Curata filtrele aerului conditionat

Filtrele in cauza aduna o multime de praf, impuritati, fum de tigara, acolo unde se fumeaza, iar atunci cand dai drumul aparatului, evident, toate aceste reziduuri ajung in plamanii tai. Filtrele aparatului de aer conditionat trebuie curatate si igienizate de 4 ori pe an – spun specialistii in domeniu.

CITEŞTE ŞI: Plantele de apartament şi beneficiile lor

5. Uita ideea de semineu

Arderea lemnelor presupune emisia de toxine extreme de nocive, care aduc o groaza de inconveniente respiratiei si plamanilor tai.Specialistii in pneumoftiziologie sustin chiar ca sa inspiri fumul in urma arderii lemnelor ar scurta viata cu cativa ani. In plus, fumul emanat de arderea lemnului polueaza ingrozitor atmosfera. Daca iti doresti cu orice prêt un semineu in casa, asigura-te ca optezi pentru variantele non poluante 100% (sau ecologice).

6. Evita dispozitivele care parfumeaza aerul

Stim ca sunt foarte la moda si toata lumea vrea aer parfumat in casa. Dar calitatea aerului scade si nu te ajuta la nimic sa folosesti parfumuri, daca ce respiri e mai nociv cu parfum decat fara. Parfumurile in cauza emit si ele substante toxice care ajung, evident, tot in plamanii locuitorilor casei respective. Mai bine ramai la varianta unui aerisit sanatos si a unei curatenii temeinice, si vei avea un miros mai mult decat placut si asta fara sa folosesti parfumuri de interior.

Citeste continuarea pe Sfatulparintilor.ro