31 mai – Ziua FĂRĂ ţigări. Vezi ce efecte DEVASTATOARE poate avea fumatul

Peste şase milioane de oameni mor anual în întreaga lume din cauza fumatului. Iar previziunile sunt tot mai sumbre, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, promotoarea Zilei Mondiale Anti-Tutun.

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 10:26
31 mai – Ziua FĂRĂ ţigări. Vezi ce efecte DEVASTATOARE poate avea fumatul

În fiecare an, data de 31 mai marchează Ziua Mondială Anti-Tutun, menită să încurajeze renunţarea la consumul de tutun, în orice formă, în întreaga lume. Timp de 24 de ore, toţi fumătorii ar trebui să renunţe la viciul lor, însă, e drept, pe lângă mulţi ziua trece absolut neobservată.

Ziua Mondială Anti-Tutun a fost marcată pentru prima oară în 1987, la Iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Timp de 25 de ani, evenimentul a fost privit în moduri diferite de guverne, organizaţii publice, fumători, cultivatori de tutun şi afacerişti din industria tutunului.

Dincolo de controverse şi de discuţiile privind utilitatea sau inutilitatea unui astfel de demers rămân statisticile care ar trebui să pună pe gânduri orice fumător: 6 milioane de oameni mor anual în lume din cauza consumului de tutun şi a afecţiunilor pe care acesta le provoacă. Iar numărul victimelor fumatului este în creştere. Vezi AICI IMAGINI DE O DURITATE EXTREMĂ care te vor face să renunţi la fumat.

În concluzie, tutunul este una dintre principalele cauze de deces în lume, deşi este, paradoxal, una dintre cele mai uşor de înlăturat. Tocmai de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii luptă pentru o cât mai bună informare a oamenilor cu privire la efectele devastatoare pe care le poate avea fumatul, în speranţa că ei vor renunţa sau vor evita acest obicei.

Într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul oficial, OMS acuză companiile din industria tutunului că „în ultimii ani au iniţiat fără pic de ruşine tot felul de acţiuni legale împotriva guvernelor care au declarat război tutunului”, cum s-a întâmplat în Australia, Norvegia şi Uruguay. Mai exact, conducerea OMS susţine că prin această politică industria „încearcă să submineze politicile de protejare a oamenilor de efectele nocive ale tutunului” stabilite prin Convenţia Cadru pentru controlul Tutunului, adoptată în 2003 de OMS şi care este ratificată în tot mai multe ţări. Convenţia prevede interzicerea fumatului în spaţiile de lucru şi în locurile publice, informarea publicului cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun prin imagini mari şi sugestive pe pachetele de ţigări. De asemenea, prin convenţie se interzice reclama şi promovarea produselor din tutun, precum şi dreptul companiilor producătoare la statutul de sponsori.

Potrivit OMS, jumătate dintre persoanele care fumează mor din cauza unor boli provocate de acest viciu. Până în 2030, estimează OMS, peste 8 milioane de oameni vor muri anual din cauza efectelor consumului de tutun, care poate provoca boli respiratorii cronice, cancer, boli cardiovasculare şi chiar diabet, afecţiuni „vinovate” pentru 63% din numărul de decese din întreaga lume.

Totodată, Organizaţia arată încă o dată că fumatul pasiv este şi el foarte nociv, omorând anual în jur de 600.000 de persoane în întreaga lume. În 2004, o treime dintre decesele provocate de fumatul pasiv au fost decese de copii.

OMS atenţionează că majoritatea fumătorilor deprind acest viciu înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani şi că instrumentele de marketing ale celor din industria tutunului vizează în mod special publicul tânăr şi mai ales pe cel feminin.