Şeful SIE: Există investitori interesaţi de Oltchim. Dacă se poate lua mai ieftin, de ce nu?

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, întrebat dacă Oltchim mai este un obiect de siguranţă naţională, că privatizarea unei societăţi foarte mari, unde lucrează mii de oameni, este o temă care poate afecta siguranţa naţională. Meleşcanu a precizat că SIE a realizat informări pe Oltchim ca urmare o solicitărilor oficiale ale Guvernului şi a arătat că în continuare există investitori strategici interesaţi. "Rămân oamenii interesaţi. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?", a spus Meleşcanu.

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 09:50
Şeful SIE: Există investitori interesaţi de Oltchim. Dacă se poate lua mai ieftin, de ce nu?

Teodor Meleşcanu a confirmat că a discutat, miercuri, la Guvern, cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim.

Şeful SIE a spus că este firesc din când în când să se întâlnească pentru „lucruri care nu trebuie neapărat date într-o formă scrisă, dar evident că în contextul respectiv tema privatizării Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umblă contributorul principal al ştirilor pe această temă”.

Meleşcanu a precizat că a discutat cu Ponta despre informaţiile privind evoluţia şi perspectivele privatizării Oltchim. „Există câţiva investitori interesaţi, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitaţie, dar eu cred că există un interes destul de mare pentru această zonă şi sunt convins că, dacă lucrurile se fac cum trebuie, poate să fie un succes această privatizare”, a susţinut Meleşcanu, citat de Mediafax.

Directorul SIE a afirmat că Oltchim este o temă care poate afecta securitatea naţională şi este „firesc ca decidenţii politici să încerce să cunoască cât mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte„.

Meleşcanu a mai precizat că actualul Guvern s-a aflat într-o situaţie dificilă în cazul Oltchim, privatizare asumată în faţa FMI, şi că „pe de o parte trebuia să facă ceva, pe de altă parte era informat despre vulnerabilităţile pe care le avem”.

Totodată, directorul SIE a menţionat că serviciul nu se ocupă de privatizări, ci de informaţii. „Oricând ni se cere oficial să obţinem informaţii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilităţi cu participarea la licitaţii, o facem bineînţeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu„, a explicat Meleşcanu.

El a fost întrebat dacă celelalte companii mari care s-au retras au făcut acest lucru pentru că urma să fie dusă în derizoriu licitaţia privind Oltchim.

„Nimeni nu s-a retras – ştiu la cine vă gândiţi – nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decât legat de considerente de natură economică. Rămân oamenii interesaţi. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?„, a răspuns directorul SIE.

Teodor Meleşcanu a avut miercuri o întâlnire, la sediul Guvernului,  cu premierul Victor Ponta, în care au discutat despre situaţia de la Oltchim.